rownanie
suchar: czy z
3n
2+4n+3 wyjdzie 3(n+1)
2
6 paź 21:08
Eta:
3(n+1)2= 3n2+6n+3≠3n2+4n+3
6 paź 21:10
Ajtek:
Śmiem wątpić.
Tylko dla n=0 jest to przwda.
6 paź 21:10
suchar: no bo mam rownanie indukcyjne:
2n−1
∑ (2i+1)=3n2
i=n
i w tym rownaniu dochodze do tego rownania
6 paź 21:16
baca:
A co to jest równanie indukcyjne?
6 paź 21:18
suchar: jeszcze zdazzysz sie dowiedziec
6 paź 21:19
baca:
wytłumacz jeśli wiesz użyłeś takiego sformułowania, chyba że piszesz głupoty
6 paź 21:22
suchar: to sie nazywa dokladnie rownanie indukcji matematycznej

Niech T(n) oznacza twierdzenie dotyczące liczby naturalnej n. Jeżeli istnieje liczba
naturalna n0, taka że:
Po pierwsze: twierdzenie jest prawdziwe dla n0,
Po drugie: jeśli z tego, że twierdzenie jest prawdziwe dla dowolnego n0 n = k ≥ wynika, że
jest też prawdziwe dla n = k +1
wówczas twierdzenie jest prawdziwe dla każdej liczby naturalnej większej lub równej n0
6 paź 21:24
baca:
indukcja to metoda dowodzenia niektórych twierdzeń i zależności dotyczących liczb naturalnych,
ale co to jest równanie indukcyjne, to wie tylko
suchar
6 paź 21:26
suchar: dobra lepiej pomoz
6 paź 21:27
baca:
no to rozpisz 3(n + 1)2 i zobacz, co Ci wyjdzie, czy to będzie 3n2 + 4n + 3, czy nie
i będziesz wiedział, mogłeś to sam wcześniej sprawdzić i nie zawracać głowy innym
6 paź 21:32