.
asdf: | | 3x2 + 2x | |
limx−>0( |
| = |
| | 6x2 − 2x | |
| | x2(3 + 2/x) | |
limx−>0( |
| = 1/2 |
| | x2(6 − 2/x) | |
czemu mi nie wychodzi

6 paź 20:16
Ajtek:
Co nie wychodzi?
6 paź 20:17
asdf: nie wiem jak to policzyc
6 paź 20:19
Jack:
czemu wyciagasz kwadraty? Przecież "x" wystarczy wyciągnąć i skrócić...
6 paź 20:19
asdf: | | 3x2 + 2x | | x(3x + 2) | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = |
| | 6x2 − 2x | | x(6x − 2) | |
| | 3x + 2 | |
limx−>0 |
| = −1 |
| | 6x − 2 | |
No tak

Dziekuje
6 paź 20:21
asdf: | | x2 + 2x − 15 | |
limx−>−5( |
| ) = |
| | 2x2 − 50 | |
| | (x − 3)(x + 5) | |
limx−>−5( |
| ) = |
| | 2(x − 5)(x + 5 | |
| | (x − 3) | | −5 − 3 | | 2 | |
limx−>−5( |
| ) = [ |
| ] = |
| |
| | 2(x − 5) | | −5 − 5 | | 5 | |
Chciałem się zapytać czy zapis w ostatniej linijce jest prawidłowy

?
6 paź 20:52
Aga1.: W mianowniku zgubiłeś 2
6 paź 22:08
jok: ktora juz masz lekcje?
6 paź 22:12