Rozłóż wielomian na czynniki.
Sherry93: Rozłóż wielomian na czynniki:
2x4+x3+4x2+x+2.
Proszę o pełne rozpisanie zadania, z góry dziękuję.
6 paź 20:14
PuRXUTM: a znasz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu ?
6 paź 20:15
Sherry93: Znam, ale tutaj się ono nie sprawdza.
6 paź 20:16
PuRXUTM: no to jak się nie sprawdza to potrzebna pomoc IC SP
6 paź 20:17
Piotr:
rownanie nie ma rozwiazan w R.
6 paź 20:18
Piotr:
PuRXUTM a czemu robisz odstep w Jego nicku ?
6 paź 20:18
Sherry93: A jak go przekształcić do prostszej postaci? Bo to na bank sie da, tylko mi nie wychodzi.
6 paź 20:19
PuRXUTM: Piotr tak jakoś widzę podwójnie
6 paź 20:20
PuRXUTM: Piotr a czemu uważasz że nie ma rozwiązań ?
6 paź 20:21
6 paź 20:22
Sherry93: i drugi przykład, którego nie mogę rozłożyć
x4+1
również liczę na pomoc.:3
6 paź 20:22
Saizou : np.
2x4+x3+2x2+2x2+x+2=
x2(2x2+x+2)+1(2x2+x+2)=
(x2+1)(2x2+x+2)
nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych
6 paź 20:23
Saizou : x4+1=(x2)2+12=(x2+1)2−2x2=(x2+1)2−(√2x)2=(x2+1−√2x)(x2+1x+√2x)
6 paź 20:25
Sherry93: Saizou dzięki, o to mi chodziło!
6 paź 20:25
Piotr:
chochlik sie wdarl
6 paź 20:27
Saizou : Piotrze a gdzie
6 paź 20:33
Piotr:
w ostanim nawiasie : skąd 1x ?
6 paź 20:36
Saizou : tak to chochlik narozrabiał ma być 1
6 paź 20:38