...
PuRXUTM: mam takie zadanie ale nie jestem pewien treści bo jest trochę nieczytelne

Pokazać że dla każdej liczby całkowitej n liczba n
5−n jest podzielna przez 30
6 paź 20:13
Ajtek:
n(n4−1)=n(n2−1)(n2+1)=....
Coś w ten deseń będzie.
6 paź 20:15
Jack:
wsk. rozpisz do postaci 'nawiasów' możliwie niskiego stopnia.
6 paź 20:15
PuRXUTM: Ajtek to to wiem ale jak dokładnie bo wychodzi
n(n−1)(n+1)(n2+1) no i co teraz? wiadomo że jest podzielne przez 6 bo iloczyn 3 kolejnych
liczb całkowitych− chociaż nie wiem bo jak n=0 ?
6 paź 20:19
Ajtek:
Teraz trzeba pokazać że n
2+1 jest podzielne przez 5 dla każdego całkowitego n

.
6 paź 20:21
Jack:
to udowodnij że jest podzielne przez 5. Wstawiaj liczby postaci n=5k, n=5k+1, n=5k+2... n=5k+4
i w tej sposób dowiedź podzielności przez 5.
30|0
6 paź 20:21
Jack:
Ajtek, niekoniecznie akurat n2+1. Całe wyrażenie niech sprawdzi pod tym kątem, widać że
samo n2+1 nie jest podzielne przez 5 dla każdego n (chociażby dla n=5).
6 paź 20:23
AC:
Tw Eulera
φ(6) =2 n2 ==1 mod 6 ⇒ n4 == 1 mod 6 ⇒ n5 == n mod 6 czyli 6 | n5 − n
Z MTF (Fermata)
n5 == n mod 5 ⇒ 5 | n5 − n
Wniosek liczba dzieli się przez 5*6 czyli przez 30
6 paź 20:23
Ajtek:
Jack jest po 20−stej, a ja mam dzisiaj imieniny, mogę już nie myślec

.
6 paź 20:26
Saizou : n
5−n=n(n
4−1)=n(n
2−1)(n
2+1)=n(n−1)(n+1)(n
2+1)=n(n−1)(n+1)(n
2−4+5)=
n(n−1)(n+1)[(n−2)(n+2)+5]=n(n−1)(n+1)(n−2)(n+2)+5n(n−1)(n+1)
co na usatysfakcjonowało
6 paź 20:28
6 paź 20:30
Saizou : 
wszystkiego najlepszego
Ajtek (Arturze

)
6 paź 20:32
Ajtek:
Dziękuję
Mila, Saizou. A imię moje chyba jest oczywiste

.
6 paź 20:33
6 paź 20:34
adaś:
n(n−1)(n+1)(n−2)(n+2)+5n(n−1)(n+1) , skąd to się wzieło 5n(n−1)(n+1)?
6 paź 20:35
Ajtek:
Dzięki
Piotr.
Nie przesadzę, jak nie będę już mógł, to pójdę spać

.
6 paź 20:36
Saizou : n(n−1)(n+1)[ (n−2)(n+2)+5]
wymnażamy nawiasy np. a(b+c)=ab+ac
6 paź 20:37
Eta:
Ooo

Wszystkiego najlepszego
Ajtek
6 paź 20:39
Ajtek:
Dziękuję
Eta 
.
I dobry wieczór

.
6 paź 20:40
Aga1.: To i ja się dołączę do życzeń.
Wszystkiego najlepszego Arturze.
6 paź 20:42
Ajtek:
Dziękuję
Aga1. 
.
I również dobry wieczór

.
6 paź 20:44
6 paź 20:44
Jack:
Najlepszego Arturze!
6 paź 20:44
Ajtek:
Jack, PuRXUTM dzięki

.
6 paź 20:45
adaś:
nadal nie rozumiem co Saizou zrobił tutaj ,pomóżcie.
n(n−1)(n+1)[(n−2)(n+2)+5]=n(n−1)(n+1)(n−2)(n+2)+5n(n−1)(n+1)
to przepisaliśmy→ (n−2)(n+2) a skąd to się wzięłło→ +5n(n−1)(n+1)?
7 paź 09:04
Saizou : n2+1=n2−4+5=n2−22+5=(n−2)(n+2)+5
n(n−1)(n+1)[ (n−2)(n+2)+5 ]
załóżmy że
a=n(n−1)(n+1)
b=(n−2)(n+2)
5=c
a(b+c)=ab+ac
7 paź 09:14
adaś: Dzięki
7 paź 09:42
Saizou : proszę bardzo
7 paź 09:43