POMOCY, nie potrafie wyliczyć pochodnej...
kazik: y=5x+x2arctg5x
obliczyc pochodna funkcji. Nie mam pojecia od czego się zabrac..
y'=(5x)'+(x2arctg5x)'
6 paź 20:05
Kpt. Sanders:
(u * v)' = u'*v + u*v'
(u + v)' = u' + v'
tyle wystarczy, reszta samemu, nie chcę słyszeć że nie umiem, w tym celu liczy się aż do
zgnicia mózgu aż nie zrozumiesz jak się liczy
6 paź 20:09
Kpt. Sanders:
[sin(v)]' = cos(v) * v'
dlatego
[sin(x)]' = cos(x)
bo
x' = 1
6 paź 20:11
kazik: a (5x)'=5?
6 paź 20:11
kazik: | | 1 | |
5+(x2)'arctg5x+x2(arctg5x)'=5+2xarctg5x+x2+ |
| |
| | 1+(5x2) | |
cos takiego?
6 paź 20:20
daria: czy ktoś podpowie mi czy idę w dobra stronę?
7 paź 11:25
Bogdan:
y = 5x + x
2*arctg(5x)
| | 5 | |
y' = 5 + 2x*arctg(5x) + x2* |
| |
| | 1 + 25x2 | |
7 paź 11:29
daria: a skąd wziął się na końcu ułamek pomnożony przez 5
7 paź 11:31
Bogdan:
| | f'(x) | |
jeśli y = arctg(f(x), to y' = |
| |
| | 1 + [f(x)]2 | |
| | 7 | |
np. y = arctg 7x, y' = |
| |
| | 1 + 49x2 | |
7 paź 11:47