Obj. Graniastosłupa
andzia : Objętość graniastosłupa prawidłowego sześcokątnego wynosi 180√3 krawędź podstawy ma długość
6cm Oblicz wysokość tego graniastosłupa
8 maj 20:21
Krzysiek:

V=180
√3
a=6, H=?
| | a2√3 | |
Liczysz pole podstawy, to bedzie 6* |
| |
| | 4 | |
| | V | |
Wzor na objetosc graniastoslupa to V=Pp*H⇒ H= |
| |
| | Pp | |
i wstaw sobie do ostatniego wzoru dane
8 maj 20:36
andzia : wyszło mi 20 a tynik ma być 3 i jedna trzecia

pomocy
8 maj 20:42
Krzysiek: ok to policzę
8 maj 20:42
Krzysiek:
Pp=54
√3
H=180
√3/54
√3 na chlopski rozum powiem ze wyjdzie
8 maj 20:43
Krzysiek: nie wiem jak ty to liczylas
8 maj 20:44
8 maj 20:44
andzia : liczyłan bez razy sześć .. typowa blądynka
8 maj 20:51
Krzysiek: tak tak BLONDYNKO
8 maj 20:53