matematykaszkolna.pl
całka daniel: całka
 cosx 

dx= ...
 1+4sin2x 
wynik to 12arctg(2sinx)+C dostałem całkie na pierwszych zajeciach z fizyki , nie ogarniam niektórych przekształcen, co skąd
6 paź 19:58
Jack: podstawienie t=sinx ⇒ dt=cosx dx
6 paź 20:01
daniel: zaraz zaznacze w którym momencie nie wiem o co chodzi t=sinx dlaczego jest podstawiane 2dt za dz dt=cosxdx ↓
 1 1 dz 

dt=

dt |z=2t , dz=2dt dt=

|
 1+4t2 1+(2t)2 2 
 1 1 1 1 1 

(

)dz=

arctgz+C=

arctg(2t)+C=

arctg(2sinx)+C
 2 1+z2 2 2 2 
6 paź 20:05
daniel: doobra chyba wpadłem na pomysł poprostu pomnozone jest z=2t /*d dalej dz=2dt / :2 dt = dz / 2
6 paź 20:07
Jack: nie, mając z=2t liczysz pochodną po "z" oraz po "t". Dlatego dostajesz dz=2dt. "dz" oraz "dt" to symbol różniczki, nie ma żadnego domnażania przez "d".
6 paź 20:10
daniel: oja , nie ogarniam tych rozniczek wszystkich , musze sie chyba za to zabrac i sie ich nauczyc .. wgl to jest zenujace ze na pierwszych wykladach takie rzeczy juz mamy
6 paź 20:13
daniel: jak bys mogl to wytlumacz mi caly ten przykład jak to leci, a powinienem zrozumiec, tylko w prosty sposob, pochodną znajdywac umiem , całkowac tez −− na poziomie podstawowym
6 paź 20:15
Jack: Wiesz, kiedyś pochodne były w szkole średniej (jeszcze rocznik '84 je miał) − nie jest to trudne, wymaga trochę ćwiczeń. Na początek poczytaj tu: https://matematykaszkolna.pl/strona/3420.html
6 paź 20:17
daniel: przeczytalem to i rozwiazalem okolo 30 przykladow , nie mam juz z tym problemu, tylko nie bardzo rozumiem jak te oznaczenia sie wprowadza
6 paź 23:03
daniel: problem polegał w tym że zawsze robilem to w zapisie y' albo f''(x) a teraz widze ze rownie dobrze mozna to zapisac w dz/dt = 2 albo dt/dz = 1/2
6 paź 23:10