zawsze prosze tylko o sprawdzenie ale teraz o dokladne rozwiazanie bo nie lapie
HUMANISTKA: | | (2n+1) | |
sprawdz czy podany ciag jest arytmetyczny an= |
| |
| | 4 | |
sprawdz czy liczba (−262) jest wyrazem podanego ciagu arytmetycznego −2,−4,5,−7...?
w ciagu arytmetycznym oblicz sume wyrazow od 17 do 43 w ktorym a1=−15, r=0,5
8 maj 20:15
maciek: oj a ile ci wyszlo?
8 maj 20:18
Darek: 1. aby sprawdzic czy ciag jest arytmetyczny, cza od wyrazu n odjac n−1 (od nastepnego popzredni
xd no cos w tym stylu xd)
czyli: mamy an=2n+14
obliczamy an−1=2(n−1)+14 −−> an−1=2n−2+14
an−1=2n−14
a wiec teraz: an−an−1=2n+14−2n−14=2n+1−(2n−1)4=2n−2n+1+14=12
an−an−1=r
r=12
a jesli r jest stale (czyli nie posiada zadnych wspolczynnikow: n, m, x, z ,a, jakichkolwiek xd
tylko jakas liczba, moze byc ulamek, pierwiastek, byleby liczba stala) to ciag jest
arytmetyczny
ja zrobilem na an−an−1, ale mozna tez zrobic na an+1−a)n
8 maj 20:25
Darek: ostatnie zdanie mi sie wpisalo z bledem xd przepisze :
ja zrobilem na an−an−1, ale mozna tez zrobic na an+1−an
8 maj 20:27