.
asdf: | | √25 + x − 5 | |
limx→0 ( |
| ) = |
| | x | |
pierw podstawilem za 0, wyszła sprzeczność, teraz mnożenie przez sprzężenie:
| | (√25 + x − 5)(√25 + x + 5) | |
limx→0 ( |
| ) = |
| | x(√25 + x + 5 | |
| | 25 + x − 25 | |
limx→0 ( |
| ) = |
| | x(√25 + x + 5 | |
| | x | | 1 | |
limx→0 ( |
| ) = limx→0 |
| = |
| | x(√25 + x + 5 | | √25 + x + 5 | |
podstawiam:
| | 1 | | 1 | |
limx−>0 |
| = |
| |
| | √25 + 0 + 5 | | 10 | |
dobrze?
6 paź 19:31
Ajtek:
Wygląda ok.
Jak na początku podstawiłeś 0 to nie wyszła sprzeczność, tylko wyszedł symbol nieoznaczony
Cześć
asdf
6 paź 19:35
asdf: Witam!

Jak zwał tak zwał
6 paź 19:37
Ajtek:
Walnij tak matematykowi na ćwiczeniach to będzie niewesoło

.
Używaj poprawnego języka matematycznego.
6 paź 19:39
asdf: Oj tam, tym to ja sie nie przejmuje

Bardziej mnie drazni, ze mam 24 godziny i musze ogarnac
bramki logiczne, prawo Boole'a, mnozenie w systemach 2,8,16 no i oczywiscie
trygonometrie...Ale cos czuje, ze dam rade
6 paź 19:41
adaś: hardcore
6 paź 19:44
jok: ZAWSZE sie sprawdza czy rownanie jest oznaczone czy nie. Walnie ktoś Ci smieszny przyklad,
napisze x −> 0 i bedziesz liczyc uklad oznaczony na glupiego.
6 paź 22:17
funkcja: Mam prośbę , mógłby ktoś zobaczyć na zadanie , które jest przeze mnie dodane na forum ? pilnie
potrzebuję , a nikt go nie rozwiązał. z góry dziękuję.
6 paź 22:21