PROblem
TOmek:

Dany jest punkt A(2; 3) i wektor v[1; 2]. Czy punkt (10,−10); nalezy do prostej A + tv?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Narysowałem sobie to jak na rysunku.
w=[3,−1]
v=[−1,2]
czyli równanie parametryczne prostej
x=3−t
y=−1+2t
10=3−t => t=7
czyli nie nalezy..
dobrze?
6 paź 19:28
TOmek:
6 paź 19:37
TOmek: ?
6 paź 20:33
TOmek: Dowieść ,ze dla kazdej liczby naturalnej n zachodzi nierownosc 10n<2
n+25
−−−−−−−−−−
sprawdzam dla n=1
10<26
niech n bedzie taka liczba naturalna ,ze
10n<2
n+25
wowaczas udowodnie ,ze
10(n+1)<n
n+1+25
L=10n+10=2
n+25+10=2
n+35 i nie wiem co dalej moze jakies przeskształcenie
2
n+35≤2
n+1+35−2
n Co w ten deseń

?
6 paź 20:59
a: coś dużo osób z uniwerku ma problemy z indukcją

[indukcja od n ≥ 4] 1,2,3 ręcznie
6 paź 21:17
Krzysiek: zał: 10n<2n +25
teza: 10(n+1)<2n+1 +25
10(n+1)=10n+10<2n +25+10 =2n+35
trzeba sprawdzić czy: 2n +35 ≤2n+1 +25
10≤2n (2−1) =2n
a to dla n≥4 zachodzi czyli 10(n+1) <2n+1 +25
6 paź 21:32
a: indukcja od n ≥ 4 rzecz jasna dla 2n + 35 < 2n + 1 + 25
6 paź 21:32
TOmek: danke
6 paź 21:39