6 paź 19:19
Krychu: x2 * (x+1) < 0
X3 + X2 < 0
X3 < −X2
Tak, przy zalozeniu , ze obydwie z tych liczb sa liczbami ujemnymi.
6 paź 19:26
Saizou : np.
−x4*(x+6)< 0
−x4=0 x+6=0
x4=0
x=0 x=−6
parzysto krotny nieparzysto krotny
zatem x∊(−6:+∞)\{0}
6 paź 19:34
PuRXUTM:

x
2*(x+1)<0
najpierw ustalmy jakie miejsca zerowe ma ta funkcja
x
2(x+1)=0 dla x=0 lub x=−1
Teraz zabierzemy się za rysowanie wykresu funkcji
pierwsze miejsce zerowe x=0 jest pierwiastkiem dwukrotnym (x
2=x*x)
drugie miejsce zerowe x=−1 jest pierwiastkiem jednokrotnym
teraz ustalamy jaki jest współczynnik przy najwyższej potędzę
x
2(x+1)=x
3+x
2
współczynnik przy najwyższej potędzę to 1
i teraz rysujemu
zaczynamy rysować od prawej strony od góry bo współczynnik przy najwyższej potędzę jest większy
od zera ( u nas 1 ) jak by był mniejszy od zera to byśmy zaczynali od dołu
następnie wykres naszej funkcji dochodzi do miejsca zerowego x=0 jest to pierwiastek
parzystokrotny( dwukrotny ) więc "linia'' nie przechodzi przez oś x tylko " się odbija "
następnie znowu zawraca na dół do miejsca zerowego x=−1 i tu już wykres przecina oś x bo
pierwiastek jest nieparzystokrotny i idzie ta "linia" w dół ( rysunek )
zbiorem rozwiązań naszej nierówności jest x∊(−
∞;−1)
6 paź 19:40
PuRXUTM: coś ten wykres nie wyszedł
6 paź 19:40
Krychu: Analogicznie w przypadku d)
przypadek e) dla x3 nalezacego do zbioru liczb ujemnych
f) x4 * (−2x) ≥ 0
−2x5 ≥ 0 − dla x jako liczba nalezaca do zbioru liczb ujemnych
(x+4) * x4 ≥ 0
x5 + 4x ≥ 0 − dla liczb dodatnich
h)−x4 * (x+6)< 0
−x5 − 6x4 < 0 − dla liczb Rzeczywistych (dodatnie/ujemne)
4 < − 1, 4 < −1x − dla liczb ujemnych x < − 4 ( czyli dla liczb mniejszych od −4 , np − 6
x
6 paź 19:41