zad
Aga: Rozwiąż trójkąt mając dane:
α=45 β=15 i b=6.
6 paź 19:08
6 paź 19:10
Aga: sin15 mi nie wychodzi
6 paź 19:11
Saizou :

γ=180−α−β=180−45−15=180−60=120
o
i z tw. sinusów otrzymamy
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | |
sin15=sin(45−30)=sin45*cos30−cos45*sin30= |
| * |
| − |
| * |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i mam jeszcze pytanie czy trzeba rozpatrywać inne opcje np. że bok 6 jest na przeciw kąta
45
o
6 paź 19:25
Ajtek:
sin15=sin(45−30) ze wzorku na sinus różnicy kątów i jazda.
6 paź 19:25
6 paź 19:27