prośba obliczenia
Krzysiek: | | nn | |
an= |
| mam zbadać monotoniczność, tylko jak... |
| | n! | |
6 paź 18:59
Krzysiek: gdy będzie >1 to ciąg rosnący, gdy <1 malejący
6 paź 19:05
Jack:
| | an+1 | |
jak podzielisz b= |
| otrzymasz wyrażenie z którego będziesz wstanie wywnioskować że |
| | an | |
b>1 dla każdego n, co znaczy że ciąg jest rosnący.
6 paź 19:07
Krzysiek: ściana, można prosić o rozpisanie?
6 paź 20:45
Krzysiek: chodzi o obliczenia, bo mi nie wychodzi skracanie.
6 paź 20:51
tad:
| (n+1)n+1 | | n! | | (n+1)n(n+1) | | n! | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| (n+1)! | | nn | | n!(n+1) | | nn | |
6 paź 21:05
tad: | | (n+1)n | |
... i dla liczb naturalnych wszystko jasne tj. |
| >1 dla n>0 |
| | nn | |
6 paź 21:10
Jack:
| | (n+1) | |
...=( |
| )n=(1+1n)n>1 |
| | n | |
6 paź 21:11
Krzysiek: wielkie dzięki, już rozumiem.
7 paź 11:52