rozwiąż równanie
aaa: rozwiaż równanie x 3−x + 3 = 52x−6
6 paź 18:50
krystek: pomnóż obydwie strony przez / −2(3−x) zał x≠3
6 paź 18:53
aaa: bardzo prosze o rozwiazanie tego rownania krok po kroku odp ma wyjsc x= 5 3/4
6 paź 18:53
krystek: −2x+3*(2x−6)=5 i liczysz
6 paź 18:56
aaa: ale skąd ci sie to wzieło
6 paź 18:59
krystek: 18,52 zapisane masz !
6 paź 19:00
Saizou : np.
za x≠3
| x | | 3(3−x) | | 5 | |
| + |
| = |
|
|
| 3−x | | 3−x | | 2x−6 | |
(9−2x)(2x−6)=5(3−x)
18x−54−4x
2+12x=15−5x
−4x
2+35x−69=0
Δ=1225−1104=121
√Δ=11
| | −35+11 | |
x2= |
| =3 sprzeczność |
| | −8 | |
6 paź 19:13