Największa liczba należąca do zbioru A.
funkcja: Największą liczbą należącą do zbioru A= { (43)4 , (44)3 , 43 i jeszcze do potęgi 4 , 44 i
jeszcze do 3 } (nie chciało mi zapisać podwójnej potęgi.)
Proszę o obliczenie , wyjaśnienie. w Odp. jest liczba 43 i jeszcze do potęgi 4.
6 paź 18:49
funkcja: pomoże ktoś ? zależy mi na tym zadaniu.
6 paź 22:03
funkcja: na pewno jest ktoś kto umie to rozwiązać
6 paź 22:06
Mati: popraw zapis moze cos sie rozjasni
6 paź 22:23
jok: jak Ci sie nie chce to nam też
6 paź 22:24
funkcja: no wlasnie nie wiem jak napisać liczbe do potęgi i jeszcze raz do potęgi bez zadnych nawiasów,
bo tak jest w ksiazce te dwa ostatnie przyklady.
6 paź 22:24
Ajtek:
Zapis jest taki:
434 i drugi 443
6 paź 22:25
funkcja: nie pisze tam, że mi SIE nie chciało , tylko że wpisując skróty do potęg mi nie chciały tego
zapisać.
6 paź 22:25
funkcja: dokładnie taki.
6 paź 22:25
Ajtek:
W obu przypadkach podstawą potęgi jest 4. Która z tych liczb jest większa

Wiadomo, ta która
ma wyższą potęgę, zatem:
3
4=81, 4
3=64
Zatem mamy: 4
81 i 4
64
Pozostałe dwie są sobie równe i wynoszą 4
12.
6 paź 22:27
funkcja: okej już rozumiem, dziękuję za pomoc.
6 paź 22:28
Aga1.: 481, 464
6 paź 22:29
jok: nie chciało ≠ nie potrafić w moim przypadku, wybacz,
6 paź 22:29
Ajtek:
jok, chwilę musiałem podumać jak to zapisać. Na forum jestem od 3 lat i z kodowaniem nie
mam większych problemów.
6 paź 22:31
funkcja: a dlaczego sposród tych liczb : (
2π)
√7 (
2π)
3 (
2π)
3,14 (
2π)
π
ta ostatnia jest najmniejsza
6 paź 22:34
Ajtek:
To zadanie pozostawiam Tobie, pomyśl.
6 paź 22:36
funkcja: ale przecież ta ostatnia ma taka sama wartosc jak tam przed ostatnia.
6 paź 22:38
Ajtek:
A ile wynosi liczba π

Czy aby napewno 3,14
6 paź 22:39
sushi_gg6397228:
wbij na kalkulator π ile on wyświetli?
6 paź 22:39
funkcja: π = 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510...
6 paź 22:41
Ajtek:
I to jest tyle samo co 3,14?
6 paź 22:42
funkcja: no w sumie nie , a ile dokładnie wynosi ta pierwsza liczba do
√7
6 paź 22:43
Ajtek:
Oszacuj, czy jest to więcej niż 3, czy też mniej.
6 paź 22:44
funkcja: okej dziękuję za pomoc.
6 paź 22:45
Ajtek:
Nie ma sprawy.
6 paź 22:46