trojkaty
M.: mam prosbe kto moglby mi wytlumaczyc ctzn : dwusieczna kata prostokatnego w trojkacie
prostakatnym dzieli przeciwprostokatna w stosunku 3:4
8 maj 20:02
@Basia: Kąta prostego (nie prostokątnego). Zaraz Ci to narysuję
8 maj 20:19
M.: hehe faktycznie przepraszam
8 maj 20:23
@Basia:

α=45
czasem wygodnie jest wtedy przyjąć, że
|CD| = 3x
|BD| = 4x
łatwiej się liczy
8 maj 20:23
M.: yhym...dziekuje bardzo
dalsza czesc zadania to : oblicz stosunek pola kola opisanego na tym trojkacie do pola kola
wpisanego w ten trojkat.
8 maj 20:27