6 paź 18:39
krystek: W mianowniku zastosuj wzór a2−b2=(a+b)(a−b)
6 paź 18:43
krystek: an2=(a12)n wskazówka
6 paź 18:45
Kamil: Gdybym wiedział jak to ugryźć to bym to jakoś zrobił, ale nadal nie wiem co zrobić. Nie wiem
jak wykorzystać ten wzór w tym zadaniu
6 paź 18:53
Mila:
| 3(xy)1/n−y1/n | | y1/n | |
| * |
| = |
| 9(xy)2/n−y2/n | | (3x1/n+1)−2 | |
| | 3(xy)1/n−y1/n | |
= |
| *y1/n*(3x1/n+1)2= |
| | (3(xy)1/n−y1/n)*(3(xy)1/n+y1/n) | |
| | y1/n*(3x1/n+1)2 | |
= |
| = |
| | (3(xy)1/n+y1/n) | |
| | y1/n*(3x1/n+1)2 | |
= |
| = |
| | y1/n*(3x1/n+1) | |
=3x
1/n+1
6 paź 21:13