`
Artur: Znajdź sumę n wyrazów ciągu s
n=2+22+222...+22....2
Proszę o pomoc nie wiem jak zacząć takie zadanie
6 paź 18:37
Eta:
| | 2 | |
|
| (9+99+999+9999+....... + 9999999......)= |
| | 9 | |
| 2 | |
| ( 10−1+100−1+ 1000−1+ 10 000 −1+ ......) |
| 9 | |
| 2 | |
| (10+100+1000+..... −n) |
| 9 | |
10+100+1000+... −− suma ciągu geometrycznego , a
1= 10 , q= 10
teraz już sobie dokończ........
6 paź 18:59
Artur: No tak ,ale ja nie wiem w jaki sposób to się wzieło .. Możesz to wytłumaczyć ?
6 paź 19:44
Eta:
Podałam Ci jak "na talerzu"

Czego tu nie rozumiesz?
6 paź 19:48
Jack:
| | 2 | |
bardzo sprytne  Można tez dopasować wzór: a n= |
| (10n−1) i rozbić na ciąg geom. i pewną |
| | 9 | |
stałą.
6 paź 19:54