pomocy
Edzio: Wyznacz wszystkie wartości parametru m i n, dla których dziedziną funkcji
f(x) = √(x2 − x − 6)*(x2 + mx − 2nx − 2 mn) jest zbiór liczb rzeczywistych ?
nie mam zielonego pojecia jak to zrobic, pomoże ktoś?
6 paź 18:19
Mati: to co pod pierwiastkiem ≥ 0
6 paź 18:23
Eta:
x
2−x−6= (x−3)(x+2)
x
2+mx−2nx−2mn= x(x+m)−2n(x+m)= (x+m)(x−2n)
jeżeli f(x)=
√(x−3)2*(x+2)2 to D=R
zatem:
x+m= x−3 i x−2n= x+2 lub x+m= x+2 i x−2n= x−3
| | 1 | | 3 | |
to: m= −3 i n= − |
| lub m= 2 i n= |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 paź 18:39