....
monia:
Rozwiąż układ równań:
2 |x| + 4y = −2
x + y =1
6 paź 17:09
Kasia.: wyznacz z drugiego równania x = 1 − y i podstaw do pierwszego i kombinuj
6 paź 17:10
krystek: Rozpatrujesz dla x≥0 jeden układ 2x+4y=−2
x+y=1
________________________________
dla x<0 układ
−2x+4y
x+y=1
_________
6 paź 17:11
Kasia.: |1−y| =
1. 1−y dla 1−y ≥ 0
2. −1 + y dla 1−y<0
6 paź 17:11
adaś: Krystek , dla x<0 nie powinno być tak ? Nie zgubiłeś −2 ?
6 paź 17:17
krystek: Przecież to widać ,że brak jest ..=−2 Oczywiste!
6 paź 17:19
monia: dziekuje
6 paź 17:19
adaś:
nie rozumiem Krystek możesz jaśniej?
6 paź 17:20
krystek: @adaś co jaśniej ,że nie dopisane =−2?
6 paź 17:22
adaś: tak
6 paź 17:22
adaś: dlaczego nie jest dopisane −2 ?
6 paź 17:27
krystek: Abyś miał o co pytać!
6 paź 17:28
adaś: ja pytam poważnie, nie mógłbyś mi rozpisać jakoś ?
6 paź 17:31
adaś: czego jest brak
6 paź 17:43
Saizou : 2 |x| + 4y = −2
x + y =1→x=1−y
2l1−yl+4y=−2
2l1−yl=2−4y
l1−yl=−1−2y
1−y=−1−2y i −1−2y≥0
2=−y i −2y≥1
zatem y=−2 to x=1−(−2)=3
6 paź 17:55
monia: a ten przykład jak rozwiązać?
2 |x| + y = 0
x − |y| = −1
6 paź 18:01
Aga1.: Rozpatrujesz 4 przypadki
1)x<0 i y<0
Układ do rozwiązania
−2x+y=0
x+y=−1
2) x≥0 i y<0
2x+y=0
x+y=−1
3)x<0 i y≥0
−2x+y=0
x−y=−1
Po rozwiązaniu układu sprawdź, czy para liczb spełnia założenia.
4)x≥0 i y≥0
2x+y=0
x−y=−1
6 paź 18:06
pomocy: ok

dzieki.wyszło.
a powie mi ktoś jak rozpisać to:
|x| + |y| = 4
4|x| − y =1 ?
6 paź 18:16
krystek: Analogicznie
1 ) x≥0 i y≥0
2)x≥0 iy <0
3)x<0 i y≥0
4)x<0 i y<0
6 paź 18:26
adaś: krystek , jak rozpatrzę te dwa przypadki co podałeś 6 paź 17:11 , to potem wybieram te iksy
które spełniają w danym układzie warunki x≥0 i x<0 ?
6 paź 18:32
krystek: tak
6 paź 18:34
adaś: | | 4 | |
w drugim układzie to napisałeś 6 paź 17:11, wyszło mi x= |
| i y= −{1}{3} dla x<0 ,więc ten |
| | 3 | |
układ odpada i pozostaje ostatni, x=3 i y=−2 dla x≥0 , czyli się zgadza więc zostaje odpowiedź
x=3 i y=−2 , prawda?
6 paź 18:34
adaś: ok
6 paź 18:34
Mila:

Graficznie:
|x| + |y| = 4
4|x| −1 =y
(1,3)
(−1,3)
Jeśli punkty niedokładne to liczysz rozwiązując układy równań
y=−x+4 różowy wykres
y=4x−1 zielony wykres x=1, y=y
y=x+4 niebieski wykres
y=−4x−1 pomarańczowy wykres x=−1, y=3
6 paź 18:39