Prosta trygonometria
Dasio: Ej dlaczego mi wychodzi inny wynik
| | −17 | | 17 | | 5 | |
sin ( |
| π) = −sin ( |
| π) = sin |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
6 paź 17:05
PuRXUTM: | | 5 | |
a nie powinno być −sin |
| ? |
| | 12 | |
6 paź 17:07
krystek: | | 5 | | 5 | |
−sin(π+ |
| π)=−[−sin |
| π]=.. |
| | 12 | | 12 | |
6 paź 17:09
Dasio: | | 17π | |
sin (− |
| ) = −0,077599350..... |
| | 12 | |
| | 5π | |
sin ( |
| ) = 0,02284431.... |
| | 12 | |
Co tu jest nie tak?
6 paź 17:09
Dasio: Krystek no własnie wiem też do tego doszedem ale nie ma zgodnosci wynikow (kalkualtor naukowy)
miedzy tymi2 wartosciami w poscie u gory
6 paź 17:10
asdf: | | −17 | | −16π − π | |
sin( |
| π) = sin |
| = sin−π/12 = sin(−15o) = IV ćwiartka. Wężyk znasz? |
| | 12 | | 12 | |
I II II IV
sin + + − −
cos + − − +
tg + − + −
ctg + − + −
ODP = ....
6 paź 17:11
asdf: oj
6 paź 17:15
Dasio: ale cos pi dwunastych to 0.999986..........
a wyjsciowe rownanie ten sinus −17/12 razy pi to −0.7 ...
6 paź 17:16
Dasio: Nie rozumiem gdzie robie bład i jakie jest prawidłowe przekształcenie

Mimo że przerobiłem tone takich przykładow i jestem swiezo po spr z trygonometri..
6 paź 17:16
asdf: | | −17π | | 5π | | 5π | | 5π | |
sin( |
| = sin(−π − |
| ) = sin(− |
| ) = −sin( |
| ) = −sin75 = sin(−75) |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
6 paź 17:21
krystek: @asdf nie zgadzam się !
6 paź 17:23
asdf: Czemu?
6 paź 17:24
6 paź 17:27
asdf: | | −17π | |
sin( |
| ) = sin(−255) = sin(−180 − 75) = −sin(−75) |
| | 12 | |
teraz dobrze?
6 paź 17:31
krystek: sin(−255)=−[sin(180+75)]=−[−sin75]=sin75
6 paź 17:39