rozkład wielomianu na czynniki
Ewelinka: rozkład wielomianu na czynniki....
w(x)=18x5−12x3−x2+4
w(x)=4x3−x2−x+14
8 maj 19:51
Eta:
1/ 18x3( x2 − 4) −(x2 −4)= (x2−4)(18x3 −1)
= ( x −2)(x +2)( 12x −1)(14x2 +12x +1)
ostatni czynnik już sie nie rozkłada ,bo Δ<0
2/ (4x3 −x2) −( x −14)=
=4x2( x − 14) − ( x −14)=
= ( x − 14)( 4x2 −1) = (x − 14)( 2x−1)(2x +1)
8 maj 20:02
Magda: dzieki wielkie
8 maj 20:07
Darek: Eta mnei jzu wyprzedzila, ale jak juz zrobilem to dam moaj werjse xd w sumie wyniki te same

W(x)=
12x
3(
14x
2−1)−4(
14x
2−1)
W(x)=(
12x
3−4)(
14x
2−1)
W(x)=(
12x
3−4)(
12x−1)(
12x+1)
W(x)=
12(x
3−8)(
12x−1)(
12x+1)
W(x)=
12(x−2)(x
2+2x+4)(
12x−1)(
12x+1)
W(x)=
12(x−2)(x
2+2x+4)
12(x−2)
12(x+2)
W(x)=
18(x−2)
2(x
2+2x+4)(x+2)
8 maj 20:10
lol: Witam
A jak to (x
2−2)
25 lut 21:54