Liczba jest równa.
funkcja: Liczba (√2)−3 jest równa :
Liczba (223)−2 jest równa :
6 paź 16:32
Mada666: (√2)−3 = (1p{2)3 = (√22)3 = 2√28 = √24
(2√2{5})−2 = (125)−2 = (512)2 = 25144
6 paź 17:11
Krzysiek : Prosze skorzystac z tego a
1/n =
n√a. Wobec tego ile to bedzie
√2 Bedzie 2
1/2 Teraz
(2
1/2)
−3. Zastosuj wzor na potegowanie poteg i policz .
Przyklad drugi −zamien ta liczbe w nawiasie na ulamek zwykly czyli bedziemy mieli (8/3)
−2.
| | 32 | |
Teraz skorzystaj ze wzoru (a/b)−n= (b/a)n czyli (8/3)−2= (3/8)2= |
| = 9/64
|
| | 82 | |
KOlezanko albo kolego kliknij sobie na prawej stronie na liczby i wyrazenia algebraiczne i
tam masz potrzebne wzory na potegowanie i pierwiastkowanie . czesc
6 paź 17:25
Krzysiek : ja w tym drugim przykladzie widzialem 2 i 2/3 ale jesli jse3t 2 i 2/5 to bedzie tak jak
napisano powyzej
6 paź 18:23