.
asdf: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞[n( |
| + |
| + |
| + ... + |
| )] |
| | n2 + 1 | | n2 + 2 | | n2 + 3 | | n2 + n | |
można pierw sobie zamienić to na

:
| | n | | n | | n | | n | |
limn→∞( |
| + |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | n2 + 1 | | n2 + 2 | | n2 + 3 | | n2 + n | |
jak to ogarniczyć? w jaki sposób to ograniczyć? Proszę jedynie o podpowiedzi
6 paź 16:28
asdf:
6 paź 16:33
asdf:
6 paź 16:42
Godzio:
Prawa strona to n * największe wyrażenie
Lewa to n * najmniejsze wyrażenie
6 paź 16:48
asdf: ograniczyłem to tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n( |
| + |
| + |
| ) |
| | n2 + n | | n2 + n | | n2 + n | |
≤
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n( |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | n2 + 1 | | n2 + 2 | | n2 + n | |
≤
| | 1 | | 1 | | 1 | |
n( |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
dobrze?
6 paź 16:50
Godzio:
Tak
6 paź 16:52
daniel: asdf co Ty studiujesz ?
6 paź 16:53
asdf: informatyke
6 paź 16:57
asdf: najmniejsza wartość:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn → ∞[n( |
| + |
| + ... + |
| )] |
| | n2 + n | | n2 + n | | n2 + n | |
| | 1 + 1 + 1 + ... + 1 | |
limn → ∞n( |
| ) = |
| | n2 + n | |
| | n | | n2 | | n2 | |
limn → ∞n( |
| ) = limn → ∞( |
| ) = |
| = 1 |
| | n2 + n | | n2 + n | | n2(1 + 0) | |
największa wartość:
| | 1 + 1 + 1 + ... + 1 | | n | |
limn → ∞ [n( |
| )] = n( |
| ) = 1 |
| | n2 | | n2 | |
Na mocy tw. o trzech ciągach: ciąg .... = 1
Dobrze? Chodzi mi o obliczenia (jak zawsze) i o sposób myślenia w tym zadaniu.
6 paź 16:59
asdf:
6 paź 17:04
asdf:
6 paź 17:16
Godzio:
Ja się przyczepie standardowo do:
| | n2 | | n2 | |
limn→∞ |
| = |
| = 1 |
| | n2 + n | | n2(1 + 0) | |
Powinno być:
| | n2 | | n2 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 1 |
| | n2 + n | | n2(1 + 1/n) | |
Lub nieco dłużej:
| | n2 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| = 1 |
| | n2(1 + 1/n) | | 1 + 1/n | | 1 + 0 | |
6 paź 17:18
asdf: Tak...Masz rację, ja tego tutaj nie piszę bo za krótki jest tutaj edytor, a jak wiesz: jak jest
dłuższy ułamek niz dlugosc edytora to to się wszystko psuje, trzeba dzielic na pol. Dzięki
wielkie!
6 paź 17:22