całka
tent: Tylko proszę krok po kroku

∫(e
x−x
−21+13)/x /−dzielone, x do potęgi −21
8 maj 19:51
@Basia: A porządnie napisać się nie da ?
tak to ma być ?
8 maj 19:56
tent: Tak tak ma wyglądać. Nie jestem obeznany z edytorem po prostu przepraszam.
8 maj 20:04
@Basia:
| | ex | | x−21 | | 1 | |
L = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx + 13∫ |
| dx = L1 − L2 + 13L3 |
| | x | | x | | x | |
L
1
całkowanie przez części
f(x) = e
x f'(x) = e
x
g'(x)=
1x g(x)=ln|x|
| | ex | | ex | |
∫ |
| dx = ex*ln|x| − ∫ |
| dx |
| | x | | x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
L
2
| | x−21 | | x−21 | |
∫ |
| dx = ∫x−22 dx = |
| = −121*x−21 |
| | x | | −21 | |
L
3
L = L
1 − L
2 + 13L
3
L =
12*e
x*ln|x| +
121*x
−21 + 13ln|x| + C
8 maj 20:17
tent: Bardzo dziękuję!
8 maj 20:18