liczby rzeczywiste
PuRXUTM: Nie używając kalkulatora porównaj liczby a=log 5 * log20 + log2 2 oraz b=√6−2√5
wiem że a=2+log22 i √6−2√5=√5−1 ale co to jest log22 ?
6 paź 15:58
ICSP: teraz spójrz że :
a = 2 + log2 2. Zauważam ze log2 2 = (log 2)2 > 0 z oczywistych powodów więc 2 + log22 > 2
ale za to :
√5 < √9
√5 − 1 < √9 − 1
√5 − 1 < 3 − 1
√5 − 1 < 2
Jaki z tego wniosek ?
6 paź 16:01
ICSP: czekaj nie : P
Nie sprawdziłem tego co zrobiłeś xD
6 paź 16:02
PuRXUTM: wniosek taki że b<a dzięki IC SP
6 paź 16:03
PuRXUTM: e chyba dobrze zrobiłem

ale sprawdzić możesz
6 paź 16:04
PuRXUTM: o kurde źle już widzę

poprawię, narazie nie licz
6 paź 16:05
ICSP: log5 * log20 + log2 2 = log 5 * ( 2 log 2 + log 5) + log2 2 = log2 5 + 2 * log 2 * log 5 +
log2 2 = (log 5 + log 2)2 = 12 = 1
teraz już powinieneś sobie poradzić z porównaniem.
6 paź 16:05
PuRXUTM: już wiem jak
a=log 5 * log 20 + log2 2
a=log(10:2) * log(10*2) + log2 2
a=(log10−log2)*(log10+log2) +log2 2
a=(1−log2)(1+log2)+log2 2
a=1−log2 2 + log2 a = 1
b= √5−1
b>a
6 paź 16:14
ICSP:
6 paź 16:15
PuRXUTM: dzięki IC SP ale twojego rozwiązania nie rozumiem np zaraz na początku log5 ? tam chyba ma być
log 5
6 paź 16:18
ICSP: powinno

Tak samo jak później log 20
6 paź 16:18
PuRXUTM: a już rozumiem, wzór skróconego mnożenia
6 paź 16:22