Funkcje Wymierne
grzesiu: Narysuj wykres funkcji:
czyli wyznaczam sobie punkty np. y = 1,2,3 i podstawiam za x i rysuje tak?
i powinna mi wyjść hiperbola?
6 paź 15:51
ICSP: proponuję zrobić tak :
| | 3x−1 | | 3x + 6 − 6 − 1 | | 3(x+2) − 7 | | −7 | |
y = |
| = |
| = |
| = |
| + 3 i teraz |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | −7 | |
przesuwasz wykres funkcji y = |
| o wektor [−2 ; 3] |
| | x | |
6 paź 15:57
grzesiu: nie za bardzo rozumiem, jest jakiś prostszy sposób?
7 paź 13:38
Aga1.:

Tak jak zaproponował
ICSP
7 paź 14:50
Aga1.:
(3x−1):(x+2)=3
−3x−6
−−−−−−−−
−7 reszty
Resztę zapisujesz w liczniku, w mianowniku dzielnik i na końcu dodajesz iloraz (u nas 3)
Funkcję można przedstawić w postaci kanonicznej
| | −7 | |
Wykres niebieski y= |
| przesuwasz o dwie jednostki w lewo i 3 do góry i otrzymujesz |
| | x | |
docelowy (tu fioletowy kolor)
7 paź 14:56
grzesiu: ok teraz już rozumiem, tylko czy muszę rysować 2 wykresy (chodzi mi o te granatowe)
7 paź 15:16
grzesiu: pytanie wyżej ^
7 paź 16:00