RATUNKU
ZDEB: f: IR2 → IR g: IR→IR
f(x,y)=x+y g(x)=|x|
h=g * f
h−1((0,1])=?
Mógłby mi ktoś napisać jak to się robi albo chociaż rozwiązać?
6 paź 15:42
ZDEB:
6 paź 20:49
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
"h=g * f", chodzi tu o iloczyn, czy złożenie funkcji?
6 paź 22:19
fff:

raczej o złożenie: wydaje mi się,że tak:
h: ℛ
2 → ℛ
h
−1: ℛ → ℛ
2
h(x,y) = g(f(x,y)) = g(x+y) = |x+y|
h
−1(0):
0 = |x+y|
x+y=0 ⇒ y=−x
α ∊ (0,1]
h
−1(α):
| | ⎧ | −x + α gdy y ≥ −x | |
| |x+y| = α ⇒ y = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x − α gdy y ≤ x | |
drobne sprawdzenie:
np. punkt (1,1), czy należy do naszego zbioru?:
|1+1| = 2 (ponieważ 2∉(0,1] wiec nie − ok)
6 paź 23:26
fff: aa! niee − to był bełkot, nie zwracajcie na to uwagi (just move on, nothing to see here)
6 paź 23:30
fff: chociaż może (ino poprawiając y≤x na y<−x) − czas spać
7 paź 00:00