trzeba rozłożyć wielomian na czynniki... tylko jak ?
Ewelinka: w(x)= 18x5−12x3−x2+4
w(x)= 4x3−x2−x+14
8 maj 19:43
Ewelinka: rozkład wielomianu na czynniki...
8 maj 19:47
@Basia: Pomagam
8 maj 21:37
8 maj 21:41
@Basia:
ad.1
12 = 4*18
w(x) = 18x5 − 4*18x3 − x2 + 4 =
18x3(x2−4) − (x2−4) =
(x2−4)*(18x3−1) = 18*(x2−4)*(x3−8) =
18*(x−2)*(x+2)*(x−2)*(x2+2x+4) =
18*(x−2)2*(x+2)*(x2+2x+4)
ad2.
w(x)=x2*(4x−1) −14*(4x−1) = (4x−1)*(x2−14) =
(4x−1)(x−12)*(x+12)
8 maj 21:45
Eta: Witaj Basiu


Już to dzisiaj rozwiązywałam
8 maj 21:52
@Basia: Witaj Eto!
Tak to bywa
8 maj 22:09