tożsamości geometryczne
Wiola: Rozwiążecie mi pare przykładów? ;> nie ogarniam tego w ogóle
(tg2x − sin2x) x ctg2x = sin2x
(sinx + cosx)2 + (sinx − cosx)2 = 1
cos2x − sin2x = 1 − 2 sin2x
sin4x − cos4x = sin2x − cos2x
6 paź 15:30
PuRXUTM: | | sinx | | cosx | |
korzystaj z tego że tgx= |
| ctgx= |
| sin2x+cos2x=1 |
| | cosx | | sinx | |
6 paź 15:32
PuRXUTM: to w pierwszym przykładzie to co to jest to '' x '' za nawiasem ?
6 paź 15:33
ICSP: mnożenie
6 paź 15:33
PuRXUTM: no tak myślałem ale pewny nie byłem
6 paź 15:34
PuRXUTM: (tg
2x−sin
2x) * ctg
2x=sin
2x
| | sin2x | | cos2x | |
L=(tg2x−sin2x) * ctg2x=( |
| −sin2x) * |
| =1−cos2x
|
| | cos2x | | sin2x | |
cos
2x+sin
2x=1 więc cos
2x=1−sin
2x
L=1−cos
2x=1−(1−sin
2x)=sin
2x = P
6 paź 15:38
PuRXUTM: (sinx+cosx)2 + (sinx−cosx)2=1
L=sin2x+2sinxcosx+cos2x+sin2x−2sinxcosx+cos2x=2(sin2x+cos2x)
L≠P
6 paź 15:42
Wiola: buziaczki dla was chłopaki
6 paź 15:43
PuRXUTM: cos2x−sin2x=1−2sin2x / +2sin2x
cos2x+sin2x=1
6 paź 15:43
PuRXUTM: sin4x−cos4x=sin2x−cos2x
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x)=sin2x−cos2x to ze wzoru skróconego mnożenia
możemy teraz podzielić obustronnie przez sin2x−cos2x bo sin2x−cos2x≠0
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x)=sin2x−cos2x / : (sin2x−cos2x)
sin2x+cos2x=1
6 paź 15:47