funkcja wymierna
misiek: Wyznacz p ze wzoru:
po prostu nie wiem jak to zrobić, proszę o wytłumaczenie obu przykładów krok po kroku.
6 paź 15:15
Nienor: Różnie można:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| = |
| + |
| /*2p(a+b)
|
| | 2 | | a+b | | p | |
p(a+b)=2p+2(a+b)
p(a+b)−2p=2(a+b)
p[a+b−2]=2(a+b)
6 paź 15:19
ICSP: brakuje założeń
6 paź 15:20
misiek: | | px+2 | | p−3 | |
a ten drugi przykład mogę zapisać jako |
| = |
| i pomnożyc na krzyż? |
| | 1 | | x+y | |
6 paź 15:23
Nienor: tak.
6 paź 15:32
misiek: p−3 = (px+2)(x+y)
p−3 = px
2 + pxy + 2x + 2y / +3
p = px
2 + pxy + 2x + 2y + 3 / −px
2
p − px
2 = 2x + 2y + 3 /−pxy
p − px
2 − pxy = 2x + 2y + 3
p( 1 − x
2 − xy) = 2x + 2y + 3 /

1−x
2−xy)
| | 2x+2y+3 | | 2(x+y) + 3 | |
p = |
| = |
| |
| | 1 − x2 − xy | | 1 − x(x−y) | |
dobrze?
6 paź 15:46
ICSP: sprawdziłem połowę i już zobaczyłem dwa błędy tak wiec źle
6 paź 15:48
grzesiu: jakie błędy?
6 paź 15:52
ICSP: dobra źle już widzę
do momentu :
| | 2x + 2y + 3 | |
p = |
| jest dobrze. Później jest błędne wyłączenie przed nawias. |
| | 1 − x2 − xy | |
6 paź 15:54
grzesiu: nie wiem co zrobiłem źle w wyłączniu przed nawias
6 paź 15:56
ICSP: mianownik przed wyłączeniem :
1 − x2 − xy.
Mianownik po wyłączeniu :
1 − x(x−y)
Teraz wymnożę ten drugi mianownik i zobaczę co wyjdzie :
1 − x(x−y) = 1 − x2 + xy ≠ 1 − x2 − xy
Jak widzisz coś jest źle
6 paź 15:58
grzesiu: | | 2(x+y)+3 | |
czyli ma wyjść |
| |
| | 1−x(x+y) | |
2(x+y) + 3 = 2x + 2y + 3
1 − x(x+y) = 1−x
2 − xy
7 paź 13:21
grzesiu: pytanie wyżej^
7 paź 20:00
k: teraz masz dobrze
7 paź 20:39