Wzór ogólny ciągu
Rafał: Mam kłopoty z zadaniem
1.Podaj wzór ogólny ciągu
a) 3, −9, 27, −81 , 243 .....
b) 1/1*3 , 1/3*5 , 1/5*7 , 1/7*9
c) 2,
√3 ,
√4 trzeciego stopnia ,
√5 czwartego stopnia ,
√6 piatego stopnia
d) 1/6, 4/6, 7/16, 10/21, 13/26
e) 0, 1/9 , 0 , 1/81 , 0 , 1/729
Jak obliczyć wzór ogolny pomocy ! Jak to się oblicza bo ja wgl pojecia nie mam

jakos probuje
to robic patrze w odpowiedzi chociaz dojsc do tego jak to sie obliczylo ale nic z tego
6 paź 14:42
ICSP: Wzoru ogólnego się nie oblicza. Trzeba go wymyślić
6 paź 14:44
Rafał: Zawsze jest jeden prawidlowy ? Czy moze być kilka na roznych sposobow ?
6 paź 14:45
Rafał: A jest jakaś na to odpowiednia metoda

Bo ja tu za duzo nie wymysle o tak
6 paź 14:46
sushi_gg6397228:
tylko 1
6 paź 14:46
ICSP: jest jeden prawidłowy ale możemy go zapisać na dużo sposobów.
6 paź 14:47
Rafał: Czyli nie da się tego za bardzo wytłumaczyc jak podać wzor ogolny ? ; p
6 paź 14:49
ICSP: Są przypadki takie jak np :
− ciąg arytmetyczny
− ciąg geometryczny
kiedy istnieją wzoru na wzór ogólny. W innych przypadkach trzeba zauważyć jakąś zależność i
dopasować wzór do kolejnych wyrazów. Nie ma ogólnej metody niestety.
6 paź 14:50
konrad: nie wiem czy jest, wydaje mi się, że to trzeba samemu rozkminić
a) a
n=−(−3)
n
b) to co za kreską to mianownik?
c) a
n=(n+1)
1/n
d) tu jest chyba coś nie tak
6 paź 14:50
6 paź 14:51
Rafał: Ale jak jest np 3,5,7,9,11,13 to wzor wynosi an= 2n + 1 a czemu nie moze byc an= 2+ n
przeciez r=2
6 paź 14:55
Rafał: Tak to jest mianownik
6 paź 14:55
konrad: to byś miał ciąg: 3,4,5,6,7,...
6 paź 14:55
6 paź 14:56
Piotr:
dla n=2 wyjdzie Ci 4 a ma byc 5
6 paź 14:57
ICSP: an = 2 + n
a1 = 3
a2 = 4
a3 = 5
a4 = 6
...
jak widzisz otrzymujemy inne wyrazy niż (3,5,7,9,...
6 paź 14:58