rozwiaz rownanie
kacper18: Rozwiazac rownania i nierownosci :
a) logsinxcosx + logcosxsinx = 2
b) /tgx + ctgx/ = 4 przez √3 gdzie / to modul.
c) /sinx/ >/cosx/
d) cos2x + cosx −1 / cos2x > 2 gdzie / to ulamek...
Bylby, bardzo wdzieczny za pomoc...
6 paź 14:30
sushi_gg6397228:
a) zamien na ta sama podstawe, potem podstawienie t= .... i dostajesz rownanie kwadratowe
| | 1 | |
b) rozpisz ctg x= |
| −−> podstawienie i dalej rownanie kwadratowe |
| | tg x | |
c) odczytaj z wykresow
d) nabazgrane
NIECZYTELNE
6 paź 14:34
kacper18: cos2x + cosx − 1cos2x >2
6 paź 14:40
sushi_gg6397228:
ta samo cos 2x= 2cos2 −1 −−> potem podstawienie i normalna nierownosc
zawsze pamietac o załozeniach
6 paź 14:42
kacper18: odnosnie przykladu 1 gdy wstawiam zmienna t to on musi spelniac jaki warunek ? Byc od (0, ∞)
czy jak?bo jak tak zaloze to wychodzi sprzecznosc...
6 paź 14:45
sushi_gg6397228:
a czy logarytm jest ograniczony na swoim zbiorze wartosci ?
Nie jest
czyli t∊R
6 paź 14:48