funkcja
adaś:
| | 2x | |
f(x)= |
| ← czy ta funkcja jest parzysta, prawda? |
| | x2+1 | |
6 paź 14:15
ICSP: nie

Ona jest nieparzysta
6 paź 14:16
adaś: po czym poznać że jest nieparzysta ?
6 paź 14:17
ICSP: a definicje nieparzystości znamy ?
6 paź 14:18
konrad:

nie
6 paź 14:18
Krzysiek : Adas Funkcja jest parzysta jesli dla dowolnego x, f(−x)=f(x) Sprawdzamy .
| | 2*(−x) | |
Liczymy f(−x) tutaj w miesce x wstawiamy (−x) ⇒f(−x)= |
| czy teraz f(x) =f(−x) |
| | (−x)2+1 | |
| | 2x | |
. f(x)= |
| =f(−x)= −2x/x2+1 Nie jest to samo . czyli funkcja parzysta nie jest .
|
| | x2+1 | |
Funkcja jest nieparzysta jesli dla dowolnego x f(−x) = −f(x) . Teraz sie dobrze przyjrzyj .
| | −2x | |
Mamy juz policzone f(−x)= |
| . Teraz ten znak minus sprzed −2x wyciagnij przed caly |
| | x2+1 | |
ten ulamek . Mozesz to zrobic bo wartosc calego wyrazenia sie nie zmieni po tej operacji to
| | −4 | | 4 | |
bedzie tak jakbys zrobil np cos takiego |
| = − |
| .
|
| | 10 | | 10 | |
Teraz wracamy do naszej funkcji
| | −2x | | 2x | |
f(−x)= |
| = −( |
| ) Teraz sie dobrze przypatrz temu ostatniemu zapisowi . |
| | x2+1 | | x2+1 | |
| | 2x | |
Mamy znak minus i po znaku minus jest( |
| ). Czemu sie rowna ten ulamek Rowna sie |
| | x2+1 | |
f(x) . Czyli mozemy zapisac ze f(−x) =−f(x) . Co to wiec oznacza taki zapis . Tyle ze funkcja
jest nieparzysta
Tak sprawdzasz czy funkcja jest parzysta czy nieparzysta .
Z drugiej strony zobacz sobie na wykres co CI narysowal Konrad i jak sie dobrze przyjrzysz to
zobaczysz ze osia symetrii tego wykresu nie jest os OY wiec funkcja jest nieparzysta
6 paź 15:19
ICSP: Krzysiu ostatnie zdanie mi się troszkę nie podoba.
Istnieją funkcje które nie są nieparzyste oraz dla których oś OY nie jest osią symetrii
6 paź 15:22
adaś:
funkcja jest nieparzysta jeżeli dla dowolnych liczb przeciwnych wartości funkcji są też
przeciwne . Czyli ?
dla x=1 y=1
dla x= −1 y= −1
6 paź 15:23
adaś:
dzięki Krzychu

, możesz/cie dać mi przykład funkcji parzystej ?
6 paź 15:34
Nienor: f(x)=x2 lub f(x)=x2+2|x|+2
6 paź 15:42
asdf: y = sinx
6 paź 15:48
adaś:
Mam jeszcze pytanie.
Bazujesz na wzorze na funkcję parzystą potem mówisz że ta funkcja nie jest parzysta , nie
| | 2x | | −2x | |
rozumiem  ,f(x)= |
| =f(−x) = |
| ←dlaczego piszesz że to jest funkcja |
| | x2+1 | | x2+1 | |
nieparzysta ?
Skoro wzór na funkcję PARZYSTĄ po przekształceniach f(−x)=f(x) się zgadza z powyższym
6 paź 15:48
adaś: Potem piszesz że nie jest to samo, ale co nie jest to samo ?
6 paź 15:49
ICSP: funkcja jest parzysta gdy f(x) = f(−x)
zatem
| 2x | | −2x | |
| = |
| − niby to jest sobie równe ? |
| x2 + 1 | | x2 + 1 | |
6 paź 15:50
adaś: nie są równe, już chyba rozumiem,dzięki Wam
6 paź 16:19
Krzysiek : ICSP . Co do tych funkcji to masz calkowita racje . Pozdrawiam
6 paź 16:32