Przesunięcie wykresu o wektor
infii: Mam funkcję f(x)=−log13x+1
Najpierw rysuję wykres f(x)=−log13x potem funkcję trzeba przesunąć o jaki wektor? Bo wg
mnie funkcja powinna iść o jedną jednostkę w górę a w odpowiedziach jest, że idzie jedną
jednostkę w dół więc jak to jest?
6 paź 14:12
konrad: zależy o jaki wektor
6 paź 14:19
infii: no właśnie o to pytam bo nie jestem pewnien czy [0,−1] czy [0,1]
6 paź 14:24
infii: aha już chyba wiem najpierw trzeba zrobić symetrię względem Ox a później jedna jednostka w górę
6 paź 14:26
konrad: a dobra, widzę to co podałeś na początku to jest f. po przesunięciu
masz minus przed log
−logab+1=logab−1
6 paź 14:26
infii: aha no czyli na jedno wychodzi
6 paź 14:30
konrad: sorry, w obu funkcjach jest ten minus, więc nie ma co, musi być [0,1]
6 paź 14:34