obliczyc sin 15
michaltik: mógłby mi ktos wytłumaczyć dlaczego jesli mam obliczyć sin 15 stopni to mam korzystać z układu
równań:
1.sin
2+cos
2=1
2 2xy=0,5 gdzie x−sin15, y−cos15
Szczególnie tutaj chodzi mi o wyjasnienie skad sie wzielo to drugie rownanie
6 paź 14:10
PuRXUTM: a to jest cała treść zadania ?
6 paź 14:12
sushi_gg6397228:
sin 30o= sin (2*15o)= 2 sin 15o cos15o wzor na podwojonego sinusika
6 paź 14:12
ICSP: sin2x = 2sinxcosx zatem :
sin30
o = 2 * sin15
o * cos15
o
dodatkowo jeśli dołożę do tego jedynkę trygonometryczną dla kąta 15
o otrzymam że :
| | 1 | |
sin2 15o + cos2 15o = 1 // sin30o = |
| i podstawiam to do drugiego równania |
| | 2 | |
oto cała filozofia.
6 paź 14:13
michaltik: no to wiem ze ten wzor to przekształcenie wzoru na podwojonego sinusa, tylko nie wiem dlaczego
to 2xy=0,5:(
6 paź 14:18
ICSP: patrz druga linijka mojej wypowiedzi.
6 paź 14:19
michaltik: aha dobra juz rozumiem

a jak bede miał obliczyc sin 7,5 stopnia to bedzie 4xy=1/4
6 paź 14:25
ICSP: to wtedy będziesz już liczył :
sin15o = sin7,5o * cos7,5o gdzie sin15o będziesz już znał.
6 paź 14:26
michaltik: ale jak bede miał całkiem inne zadanie i załóżmy ze nie znam sin15 to bede liczył to tak jak
zaproponowalem 2 linijki wyzej
6 paź 14:29
ICSP: a znasz wzór na sin4x ?
6 paź 14:31
michaltik: no nie bardzo

czyli co mam robic jak bede miał obliczyc sin7,5 a nie bede mial podanego
sin15
6 paź 14:36
ICSP: ale przecież będziesz miał podany sinus15
o 
Zauważ że liczysz go w poprzednim przykładzie.
Tok rozumowania:
1
o liczę sinusa z 15
o
2
o Liczę sinusa z 7,5
o
6 paź 14:38
Saizou : a nie łatwiej
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | |
sin15=sin(45−30)=sin45*cos30−cos45*sin30= |
| * |
| − |
| * |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
6 paź 14:51
michaltik: ok dzieki wielkie za pomoc, a mógłbyć mi jeszcze wytłumaczyc jak patrzymy na to co jest wieksze
czy tg35 czy sin 35
6 paź 14:54
ICSP: | | π | |
sinx < tgx dla x ∊ (0 ; |
| ) |
| | 2 | |
6 paź 14:56
michaltik: a w tym przypadku tg46 czy sin2004
6 paź 14:59
ICSP: sin(2004) = sin(204) < 0
odpowiedź jest chyba oczywista.
6 paź 15:01
Saizou : zbadaj w której ćwiartce leży kąt 2004
6 paź 15:02
michaltik: a jak bede miał obliczyć sin22,5 to bedzie takie równanie: 2xy=pierw2/2
7 paź 08:40