matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanie
adaś:
−x−2
x+2
Jak z tego →
wyszło
? Rozumiem że dwa minusy dają plus ale nie wiem
−x
x
dlaczego
x−2
nie jest tak
.
x
6 paź 13:58
PuRXUTM:
−x−2
−(x+2)
=
teraz dopiero możesz skracać przez −1
−x
−x
6 paź 14:04
PuRXUTM:
jeżeli jest suma czy różnica to każdą liczbę osobno skracasz
4+6
4+6
np.
=2+3=5 a nie
=2+6
2
2
6 paź 14:06
adaś:
dzięki bardzo
6 paź 14:17