funkcja
adaś:
| | x3+1 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| |
| | x2 | |
Wykaż,że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb a
i b zachodzi równość f(a)=f(b),to liczby a i b są równe.
Prosiłbym o kilka rozwiązań jeśli możliwe.
6 paź 13:48
Godzio:
b
2 * a
3 + b
2 = a
2 * b
3 + a
2 (przemnożyłem na "krzyż")
a
3 * b
2 − a
2 * b
3 + b
2 − a
2 = 0
a
2b
2(a − b) − (a
2 − b
2) = 0
a
2b
2(a − b) − (a − b)(a + b) = 0
(a − b)(a
2b
2 − a − b) = 0 ⇒ a = b lub a
2b
2 − a − b = 0
Jeżeli a i b są ujemne to: a
2b
2 > 0, −a > 0, −b > 0 zatem drugie wyrażenie jest dodatnie,
zatem różne od zera.
6 paź 13:57
adaś:
dlaczego wziąłeś a i b jako niewiadome , co one znaczą?
6 paź 15:50
adaś: ?
6 paź 16:28
Krzysiek : Adas do Ciebie naprawde trzeba miec cierpliwosc .
| | x3+1 | |
Masz wzor funkcji w postaci f(x)= |
| . za x mozesz do . wzoru funkcji podstawiac |
| | x2 | |
| | 53+1 | |
rozne liczby Tak? . Oczywiscie ze tak . Jesli za x podstawisznp5 to f(5)= |
| |
| | 52 | |
Zgadzasz sie .?
Teraz masz wykazac ze dla dwoch ujemnych liczb a i b zachodzi rownosc f(a) =f(b) ⇒ai b sa
rowne
czego nie rozumiesz skad a i b we wzorach . Jezeli a jest liczba to w miejsce x do naszej
| | a3+1 | |
fukcji mozemy wstawic a czyli mamy f(a) = |
| to samo bedzie z liczba b − wmiejsce |
| | a2 | |
| | b3+1 | |
x do wzoru funkcji wstawimy b i mamy f(b)= |
| . te liczby maja byc ujemne czyli |
| | b2 | |
mniejsze od zera . Teraz my mamy wykazac ze jezeli f(a) =f(b) ⇒to te liczby a i b sa rowne
| | a3+1 | | b3+1 | |
czyli a=b . Masz napisane ze f(a) = |
| i f(b) = |
| ⇒mozesz napisac ze |
| | a2 | | b2 | |
Dalej juz dowod masz wyprowadzony przez kolege Godzio. . Dobrze go przeczytaj i zrozum
6 paź 23:36
sushi_gg6397228:
czyżby kolejny krewny
Piotra Studenta
6 paź 23:51
baca:
albo kamila
7 paź 00:13
Krzysiek : Sushi. A kto to jest Piotr student.
7 paź 00:40
baca:
to tuman
7 paź 00:41
sushi_gg6397228:
i wywołałem wilka z lasu; wielki COME BACK PIOTRA STUDENTA
7 paź 16:21