logarytm ze zmienną t
des: log2 x + 6 log x + 1 <0
6 paź 13:38
sushi_gg6397228:
log x= t i rownanie kwadratowe + zalozenia
6 paź 13:39
des: wiem, tylko, że wyszedł mi brak rozwiązań i zastanawiam się, czy gdzieś nie popełniłem błędu.
6 paź 13:52
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
jak wyjdzie log x= − |
| to wyrazenie jest ujemne |
| | 3 | |
6 paź 13:55
des: w takim razie, gdzie popełniam błąd?
zał. x>0
log x = t
t2 + 6t + 1 <0
Δ=36−4
√Δ=4√2
t1= −3−2√2
t2= −3+2√2
oba pierwiastki (t) są ujemne, czyli niezgodne z założeniem, że x>0
6 paź 13:59
PuRXUTM: teraz nie patrzysz na założenia tylko rysujesz parabolę bo te "t" masz nie do rozwiązania tylko
do nierówności, rozwiązujesz nierówność i ciśniesz dalej
6 paź 14:01
sushi_gg6397228:
log 0,25=.....
6 paź 14:01
PuRXUTM: zresztą przecież nie ma założenia że t>0 tylko jest x>0
6 paź 14:02
des: czyli
t∊(−∞, −3−2√2) ∪ (−3+2√2, + ∞)
nie wiem co dalej, za cholerę nie potrafię sobie tego przypomnieć
6 paź 14:04
PuRXUTM: nie takie jest t, przecież rysujesz parabolę ramiona do góry i odczytujesz t2+6t+1<0 czyli to
co pod osią x
t∊(−3−2√2;−3+2√2)
6 paź 14:08
PuRXUTM: i teraz za t podstawiasz log x
log x ∊(−3−2
√2;−3+2
√2)
czyli −3−2
√2< log x ⋀ −3+2
√2>log x
dalej za bardzo nie wiem
6 paź 14:11
des: no tak, oczywiście, dobry przedział podałeś Ty, ale co z tym dalej zrobić?
6 paź 14:14
PuRXUTM: chyba tak −
obliczyć teraz logx=−3−2
√2 i log x ma być większy od −3−2
√2 więc wartości x większe niż
wyjdą w równaniu
| | 1 | |
mi wyszło że x= |
| ale trochę dziwny wynik |
| | 100√2+1 | |
6 paź 14:18
des: szkoda, że nie wiem jaki ma wyjść wynik, ale ten jest naprawdę dziwny
6 paź 14:21
ICSP: x ∊ (10−3 − 2√2 ; 10−3 + 2√2)
6 paź 14:25
des: mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego?
widzę, że logarytm ma podstawę 10, ale jak dojść do tego co ICSP napisał wyżej?
6 paź 17:02
krystek: logx=t⇒logx=−3−2√2⇒ x=10{−3−2√2 z def log
6 paź 17:05
krystek: x=10−3−2√2
6 paź 17:06
des: dalej nie wiem dlaczego
6 paź 19:50