Narysuj wykres funkcji
studnetpg93:

f(x)=x
2+x+1
Czy to jest poprawnie narysowana funkcja? Chodzi mi o obliczenie jej najniższego punktu.
Posłużyłem się tutaj wzorem na wierzchołek paraboli i wyszlo:
x
w= − 1/2 , y
w= 3/4
6 paź 13:28
sushi_gg6397228:
ok
6 paź 13:33
studnetpg93: Czyli nieważne, czy ramiona skierowane są do góry, czy na dół, to aby obliczyć wierzchołek
funkcji korzysta się ze wzorów, które podałem powyżej?
6 paź 13:46
konrad: wzorów żadnych nie podałeś, tylko wyniki

ale tak − wzory na współrzędne wierzchołka nie
zależą od skierowania ramion paraboli
6 paź 13:48
sushi_gg6397228:
o ramionach decyduje a wiec jest wazne jak narysowac rysunek
nigdzie nie podales wzoru, tylko gotowe odpowiedzi
wszystko zalezy w zadaniu o co pytaja −−> jak o wierzcholek to podajesz , to co tutaj
wyliczyles
6 paź 13:49
studnetpg93: tak, tak, wybaczcie za błąd

Wielkie dzięki za pomoc
6 paź 13:53