znaleźć liczby rzeczwyiste
???: Znaleźć takie liczby rzeczywiste λ i μ, aby prawdziwe były równości:
a) λ(2+3i)+μ(4−5i) = 6−2i;
b) λ(4−3i)2+μ(1+i)2=7−12i
Proszę o wyjaśnienie krok po kroku jak się to robi. W ogóle nie mam pojęcia jak to zrobić...
Będę wdzięczny.
6 paź 13:13
sushi_gg6397228:
przemnoz lambdę , mi przez nawias po lewej stronie
6 paź 13:20
???: a) λ(2+3i)+μ(4−5i)=6−2i
2λ + 3λi + 4μ − 5μi = 6 − 2i
No dobra i co z tym zrobić.
6 paź 13:26
sushi_gg6397228:
wypisac osobno wyrazenia z i oraz bez niego
a+ bi= c+di <===> a=c b=d zrob tak samo
6 paź 13:28
???:
2 + 3i = 6
2+3 = 6
4−5i= −2i
4−5= −2
6 paź 13:33
sushi_gg6397228:
miales zastosowac to do rozpisanej linijki
6 paź 13:35
???: nie rozumiem tego...
2+3i, λ+μ=6−2i
6 paź 13:38
???: dobra czaje"
2+3i+4−5i=6−2i
a bez i to 2λ+3λ + 4μ−5μ=6−2
6 paź 13:40
Ajtek:
O to chodzi:
2λ+4μ=6
3λi−5μi=−2i
6 paź 13:40
sushi_gg6397228:
2λ +4μ =−6 wyrazenia bez i
3λ −5λ = −2 wyrazenia z i
rozwiazujemy uklad rownan
6 paź 13:41
???: i co mam zrobić klamrę i liczyć metodą przeciwnych współczynników?
6 paź 13:43
???: 2+4μ=6
2−6=4μ
−4= 4μ
6 paź 13:45
???: μ= −1
6 paź 13:46
???: źle. Chwila wiem jak:
6 paź 13:47
???: 2+4μ=6
2−6= − 4μ
−4= −4 μ
μ= −1
6 paź 13:48
???: sorry mikro = 1
i mogę za mikro postawić 1?
6 paź 13:55
???: lambda = − 1

Mniej więcej rozumiem jak się to robi. No to spróbuje b teraz
6 paź 13:59
???: sorry lambda 1 ...
6 paź 13:59
???: odp do a to λ=1, μ=1. Dobrze?
6 paź 14:00