funkcja wykładnicza.
funkcja: Do wykresu funkcji wykładniczej f(x)=ax nalezy punkt A=(3,9). wobec tego : i w odpowiedziach
jest napisane, że ma wyjść a=3do potęgi 2/3. wiem , że w punkcie A jest zamieszczone x i y ale
nie wiem jak to później przekształcić. Zatrzymuje sie na momencie 32=a3. Prosze o pomoc.
6 paź 13:08
ICSP: A(3;9) ∊ f(x) ⇒ f(3) = 9
zatem :
9 = a3 ⇒ a = 32/3
zatem f(x) = (32/3)x
6 paź 13:10
sushi_gg6397228:
i potem pierwiastkujesz obustronnie
6 paź 13:11
Aga1.: a3=32
a=3√32=a2/3
6 paź 13:11
ICSP: można to liczyć z logarytmów jeśli je znasz oczywiście albo
6 paź 13:11