Udowodnij, że jeżeli a>0 i a≠1 to
Black_Batty: 1.Udowodnij, że jeżeli a>0 i a≠1 to
| | (a−1)+a+(a+1) | |
logarytm przy podstawie a 3√ (a−1)(a+1)a+ |
| =1 |
| | 3 | |
(ten ułam też jest pod pierwiastkiem tylko nie mogę sobie poradzić ze znakami)
| | a−b | | 4a2+3ab+3b2 | |
2.Wyznacz |
| wiedząc, że |
| =3 |
| | a+b | | a2−ab−2b2 | |
Z góry dziękuję
6 paź 13:01
sushi_gg6397228:
1. nieczytelne
2. zacznij od ułamka −−> pomnoz obustronnie przez mainownik
6 paź 13:06
Black_Batty: tak zrobilam i mam postać taką (a+3b)2=o i nie wiem co dalej
6 paź 13:14
PuRXUTM: (a+3b)
2=0 ⇔ a+3b=0 czyli a=−3b
podstawiasz za a −3b i wychodzi − mi wyszło 2 przepisz jeszcze ten pierwszy przykład
6 paź 13:16
Black_Batty: rzeczywiści kurcze nie było taki trudne, dzięki

a pierwszy to tak
log
a 3√(a−1)(a+1)a+(a−1)+a+(a+1)3
6 paź 13:24
PuRXUTM: coś ten pierwszy dalej nie czytelny spróbuj jeszcze raz i sprawdzaj na podglądzie zanim wyślesz
6 paź 13:25
sushi_gg6397228:
zajmij sie srednia arytmetyczna −−> ile tam wyjdzie
6 paź 13:26
PuRXUTM: aha Black
Batty już rozumiem o co chodzi
6 paź 13:29
PuRXUTM: z własności logarytmu
a
1=
3√(a−1)(a+1)a+a
a=
3√(a2−1)a+a
a=
3√a(a2−1+1)
a=
3√a3
a=a c.n.d
6 paź 13:33
Black_Batty: nie da się tego wyraźniej przepisać, a na podglądzie sprawdzam cały czas. w każdym razie ten
ułamek znajdujący się pod pierwiastkiem to wygląda tak (a−1)+a+(a+1)3
6 paź 13:34
Black_Batty: dziękuję bardzo
6 paź 13:37
ICSP: da się
3√a = a
1/3
6 paź 13:41
Black_Batty: w taki sposób rozwiązywałam to zadanie, ale nie wiedziałam czy pozostawienie takie odpowiedzi
ma sens
6 paź 13:44
PuRXUTM: no ja nie potrzebnie przepisywałem tyle razy a mogłem tylko raz a później że P= ( prawa strona
równa się ) i doszedłbym do tego że P=a więc P=L c.n.d (prawa równa się lewej)
6 paź 13:46