Liczby zespolone, przykład
iwko: Jak obliczyć liczbę
(1 − i√3 +i)6
6 paź 12:59
iwko: Rozjechało się,
√3+1 są w mianowniku razem
6 paź 13:00
6 paź 13:01
iwko: Tak
6 paź 13:04
Aga1.: Najpierw zajmij się tym co jest w nawiasie
| 1−i | | (1−i)(√3−1) | |
| = |
| = |
| √3+1 | | (√3+1)(√3−1) | |
dokończ
6 paź 13:07
sushi_gg6397228:
pewnie w mainowniku jest √3 +i bo tak wyglada po zapisie w 1 linijce w 1 poscie
6 paź 13:09
iwko: to zrobiłem wcześniej, doszedłem do postaci.
(√3−i−√3i−1)6/4
6 paź 13:12
iwko: tak w mianowniku miało być √3+i nie zuważyłem że to 1
6 paź 13:14
Aga1.: | | √3−1−i√3+i | | √3−1 | | 1−√3 | |
Wychodzi |
| = |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz przedstaw tę liczbę w postaci trygonometrycznej i skorzystaj ze wzoru M...
6 paź 13:17
Aga1.: A to będzie inaczej
6 paź 13:17
Aga1.: | 1−i | | (1−i)(√3−i) | | √3−i−√3i−1 | |
| = |
| = |
| = |
| √3+i | | (√3+i)(√3−i) | | 4 | |
6 paź 13:22
sushi_gg6397228:
po co tak,
liczysz osobno licznik, osobno mianownik −−> zamiana na postac trygonometryczna i de Moivre'a
6 paź 13:24
iwko: więc jak ostatecznie ma to wyglądać od początku do końca? W zadaniu nie chodziło o zapis w
postaci trygonometrycznej, tylko o obliczenie
6 paź 13:33
sushi_gg6397228:
jak piszesz w trygonometrii to potem sie moduły skroca, a katy zamieniesz na liczby
| | a+bi | |
a jak nie chcesz to dymasz do potegi 6 i bedzie |
| |
| | c+di | |
6 paź 13:37
iwko: Mógłbyś to zapisać we wzorze de Moivre'a jak powinno to wyglądać?
6 paź 13:57
sushi_gg6397228:
najpierw zapisz obliczenia osobno do licznika, osobno do mianownika −−> zamiana na postac
trygonometryczna
6 paź 13:58
iwko: Chyba nie rozumiem
6 paź 14:01
sushi_gg6397228:
1−i −−> zapisz w postaci trygonometrycznej
6 paź 14:02
iwko: √2(cosδ+isinδ)
6 paź 14:04
sushi_gg6397228:
a ile wynosi kąt ?
6 paź 14:06
iwko: √2(cosπ/4+isinπ/4)
6 paź 14:10
iwko: a dla mianownika wyszło √2(cosπ/3+isinπ/3)
6 paź 14:16
sushi_gg6397228:
to teraz podnosimy do potegi 6
Z6=|z|6 ( cos 6 * α + i sin 6*α )
uzywaj zapisu ułamkowego a nie a/b bo sie rozmywa
6 paź 14:30
sushi_gg6397228:
1−i to nie jest pierwsza ćwiartka tylko 4 wiec kat bedzie ...
6 paź 14:31
iwko: 54π
6 paź 14:33
iwko: aj błąd, 43π
6 paź 14:34
sushi_gg6397228:
stosuj U to bedzie czytelniej dla ułamka
4 cwiartka ma 315 stopni =.... π
6 paź 14:37
iwko: ? Dlaczego 315?
6 paź 14:39
sushi_gg6397228:
zaznacz ten punkt w ukladzie wspolrzednych
(1,−1) lezy na prostej y=−x
6 paź 14:40
iwko: Już nie rozumiem zgubiłem się
6 paź 14:43
iwko: A już rozumiem skąd się to wzięło, błąd wcześniej popełmniłem
6 paź 14:48
sushi_gg6397228:
to zapisujemy jeszcze raz
1−i=.... postac trygonometryczna
6 paź 14:49
iwko: | | 7 | | 7 | |
1−i=√2(cos6* |
| π+isin6* |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
6 paź 14:52
sushi_gg6397228:
| | 7 | | 7 | |
z= 1−i= √2 ( cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
z
6= .... wzor co podalem o 14.30
6 paź 14:54
iwko: | | 7 | | 7 | |
Z6=√26(cos6* |
| π+isin6* |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
6 paź 14:54
sushi_gg6397228:
to teraz liczymy
√26= ...
to co jest w argumencie kąta skracamy i mamy ...
6 paź 14:57
iwko: √26=√2(cosπ+isinπ)?
6 paź 15:04
iwko: nie, nie wiem
6 paź 15:12
iwko: Może ktoś mi z tym pomóc?
6 paź 15:37
iwko: Po policzeniu licznika i podzieleniu przez mianownik, wyszło mi 1/8 czy to dobrze?
6 paź 17:19
6 paź 18:15
iwko: Możesz pokazać swoje obliczenia?
6 paź 18:20
Mila: Tak, już piszę.
6 paź 18:51
Mila:
| | 1−i | | (1−i)*(√3−i) | |
( |
| )6=( |
| )6= |
| | √3+i | | 3−i2 | |
| | (1−i)6*(√3−i)6 | |
= |
| =...cd będzie |
| | 46 | |
[ (1−i)
6=[(1−i)
2]
3=(−2i)
3=(−2)
3*i
3=8i ]
[(
√3−1)
2]
3=[(3−2
√3i+i
2]
3=[2−2
√3i]
3=2
3*(1−
√3)
3=
=8(1−3
√3i+3*3i
2−3
√3i
3)=8*(1−3
√3i−9+3
√3i)=8*(−8)=−64]
łączę:
| | 8i*(−64) | | −8i | | −i | |
cd...= |
| = |
| = |
| |
| | 43*43 | | 64 | | 8 | |
Mam nadzieję, że nie zrobiłam literówki przy przepisywaniu z kartki.
6 paź 19:05
Krzysiek: korzystając z postaci trygonometrycznej:
| | 1 | | 19π | | 19π | | 1 | | 19π | | 19π | |
=( |
| (cos |
| +isin |
| ))6 =( |
| )6 *(cos |
| +isin |
| ) |
| | √2 | | 12 | | 12 | | √2 | | 2 | | 2 | |
6 paź 19:16
iwko: Krzysiek
nie rozumiem, od drugiej linjki Twojego rozwiązania. Tam jest jakieś dzielenie ?
6 paź 20:55
Krzysiek: | z1 | | |z1|(cosφ1 +isinφ1) | |
| = |
| = |
| z2 | | |z2|(cosφ2 +isinφ2 ) | |
| |z1| | |
| (cos(φ1 −φ2) +isin(φ1 −φ2) ) |
| |z2| | |
6 paź 21:03
Aga1.: | 7 | | 1 | | 7 | | 1 | | 21−2 | | 19 | |
| π− |
| π=( |
| − |
| )π= |
| π= |
| π |
| 4 | | 6 | | 4 | | 6 | | 12 | | 12 | |
6 paź 21:05
iwko: Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc!
6 paź 21:10
iwko: Zacząłem robić jeszcze kilka zadań i pojawiły się nowe problemy.
znajdź i narysuj na płaszczyźnie zespolonej podane pierwiastki
6√−1−i
oraz
znaleźć pierwiastki równania kwadratowego
−z√2+4=0 tu nie wychodzi mi liczba zespolona.
6 paź 21:32
6 paź 21:37
iwko: −z2+4=0
tak miało być
6 paź 21:41
Krzysiek: wątpię żeby tak było... przecież:
−z2 +4=0
z2 −4 =0
(z−2)(z+2)=0
czyli; z=2 lub z=−2 ...
6 paź 21:43
iwko: No właśnie, chyba poprostu coś źle przepisałem.
a przykład
−z2+z+1−i=0
po sprowadzeniu do równania kwadratowego bez liczby zespolonej wychodzi mi niewymierna delta
Czy to jest dobrze?
6 paź 21:48
Krzysiek: Δ=5−4i
√Δ =√5−4i =x+yi
podnoszę stronami do kwadratu:
5−4i=(x+yi)2
i rozwiązujesz układ równań porównując części rzeczywiste i urojone
6 paź 21:53
iwko: Tak zrobiłem. po porównaniu wychodzi mi delta niewymierna.
6 paź 21:55
iwko: błąd rachunkowy, wszystko już ładnie wyszło
6 paź 21:59
Mila: Policz pierwiastki tego równania z takim wyrażeniem √5−4i
6 paź 22:03
iwko: w przykładzie
6√−1−i rozumiem że muszę liczyć 6 razy dla każdego n tak?
6 paź 22:17
Krzysiek: tak jak w linku dla każdego 'k' tzn, dla k=0,1,2,,3,4,5
6 paź 22:19
iwko: Mógłby mi ktoś policzyć dla k=0 w zadaniu ze wzorem De moivre'a? Bo mam z tym problemy.
7 paź 21:20
Mila:

Jeśli jest dużo komentarzy, to zakładaj nowy Post.
z=−1−i
|z|=
√2
Aby wyznaczyć Φ korzystam z interpretacji geometrycznej liczby zespolonej.
| | 5π | | 5π | |
z=|z|(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | | | | |
6√z=p12{2}*((cos |
| +isin |
| } |
| | 6 | | 6 | |
k=0
| | | | | |
z1=p12{2}*(cos |
| +isin |
| }= |
| | 6 | | 6 | |
| | 5π | | 5π | |
=p12{2}*(cos |
| +isin |
| )=... |
| | 24 | | 24 | |
k=1
| | | | | |
z2=p12{2}*((cos |
| +isin |
| )= |
| | 6 | | 6 | |
| | 13π | | 13π | |
=p12{2}*(cos |
| +isin |
| )=... |
| | 24 | | 24 | |
7 paź 22:16
iwko: | | 5 | |
Do takiej postaci także dochodziłem, jednak nie wiedziałem jak pozbyć się |
| π |
| | 24 | |
7 paź 22:26
iwko: Nie umiałem tego uprościc tak, aby wyszły jakieś konkretne wartości sin lub cos żeby można było
to pomnożyc przez to co jest przed nawiasem.
7 paź 22:32
Mila: No nie zawsze wychodzą, zostawiasz w takiej postaci, albo odczytujesz przybliżone wartości.
Zależy od potrzeby.
7 paź 22:36
iwko: Aha... straciłem mase czasu licząc ciągle dobrze i poprostu nie wiedząc że inaczej się uprościć
nie da... Dziękuję bardzo za pomoc.
7 paź 22:38
iwko: A jak odczytać punkty, które muszę zaznaczyć na ukladzie wspolrzednych?
7 paź 22:39
Mila: Nie musisz zaznaczać, to taka moja metoda, bo ułatwia zlokalizować ćwiartkę dla Φ.
1+2i to punkt (1,2)
2−3i to punkt (2,−3)
To, że liczyłeś długo, to nie strata czasu − zaprocentuje.
7 paź 23:01
iwko: no wiem że 1+2i to (1,2) ale skad to sie wzielo ?
Bo w tym zadaniu ma być 6 punktów do zaznaczenia, a na wejściówce będę musiał zaznaczyć na
układzie.
8 paź 14:07
8 paź 15:10
Mila: R=21/12
8 paź 15:23