Udowodnij, że jeśli a^2 +b^2=2 (U{a+b}{2})^2 to a=b
Black_Batty: | | a+b | |
Udowodnij, że jeśli a2 +b2=2 ( |
| )2 to a=b |
| | 2 | |
Proszę o wytłumaczenie i z góry dziękuję
6 paź 12:48
sushi_gg6397228:
to podniesz prawa strone rowności do kwadratu
6 paź 12:51
Black_Batty: Podniosłam ale nic to mi nie dalo bo w rezultacie wyszedł mi wynik a2=−b2 i nie wiem co
mogę z tym dalej zrobić
6 paź 12:56
Aga1.: Przenieś wszystko na lewą stronę.
6 paź 12:59
PuRXUTM: 2a
2+2b
2=(a+b)
2
2a
2+2b
2=a
2+2ab+b
2
a
2+b
2−2ab=0
(a−b)
2=0 ⇔ a=b c.n.d
6 paź 13:02
Black_Batty: tam po prawej stronie jest jeszcze 2 przed ułamkiem, przeniosłam wszystko na jedną stronę tak
jak mi poleciłaś i wyszło mi ab=0, ale nadal nie wiem jak to udowodnić
6 paź 13:04
Black_Batty: aha
to tak, juz wiem gdzie robiłam błąd. dziękuję, z Waszą pomocą matematyka staje się
przyjemniejsza
6 paź 13:06
PuRXUTM: matematyka ogólnie jest przyjemna
6 paź 13:12