zadanko maturalne
Baś.: Jeśli ktoś napisałby mi jak to rozwiązac,będe baaardzo wdzięczna

I jeszcze przy okazji czy
ma ktoś może odpowiedzi do matury rozszerzoenj z matematyki ze stycznia 2004 ,bo nie moge
znaleźć nigdzie klucza ( zresztą to zadanie to właśnie z niej)
Zad.
Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie I3
x+2 − 3 I = m ma 2 rozwiązania.
8 maj 18:53
Krzysiek: +2 jest w wykładniku

8 maj 18:55
8 maj 19:06
Baś.: tak 2 miało byc w wykładniku obok x
8 maj 19:07
Baś.: dzięki @Basia , już to widziałam i niestety to coś innego.
8 maj 19:08
imię lub nick: to czy jest w wykładniku czy nie jest akurat nieistotne w tym zadaniu
wyrażenie przyjmuje najmniejszą wartość równą zero, więc dla m∊(−∞,0) równanie ie będzie miało
rozwiązania.
8 maj 19:08
@Basia: No niezupełnie. A właściwie to całkiem nie tak jak napisałeś imię lub nick
Należy narysować wykres funkcji f(x) = 3x
przesunąć go o dwie jednostki w lewo i trzy w dół
część ujemną z przedziału x∊(−∞;−2) przekształcić w symetrii względem osi OX
ponieważ
limx→−∞3x+2 = 0
to
limx→−∞(3x+2−3) = −3
to
limx→−∞|3x+2−3| = −3
równanie ma dwa rozwiązania ⇔ m∊(0;3)
inaczej mówiąc:
funkcja f(x) = 3x ma asymptotę poziomą lewostronną y=0
to
funkcja f(x) = 3x+2 ma asymptotę poziomą lewostronną y=0
to
funkcja f(x) = 3x+2−3 ma asymptotę poziomą lewostronną y=−3
to
funkcja f(x) = |3x+2−3| ma asymptotę poziomą lewostronną y=3
8 maj 22:41
@Basia:
oczywiście:
limx→−∞|3x+2−3|=3
9 maj 01:07
imię lub nick: Tak Basiu oczywiście masz racje.
Ja, nie wiedzieć czemu, określiłem wartości m dla których dane równanie nie ma rozwiązania.
9 maj 09:36