Zadanie z silnią.
studnetpg93: Oblicz:
n!(n+1)!
−−−−−−−−− =......
(n−1)!(n+2)!
Chciałem zaznaczyć, że mam już obliczone to zadanie, ale go nie rozumiem, czy ktoś mógłby mi
napisać, jak robi się zadania tego typu? Zadania prostsze podobne do tego potrafię robić, np.:
9!
−− itp.
6!
6 paź 12:28
sushi_gg6397228:
zawsze rozpisujesz wieksza silnie tak aby pasowalo do pozostalych
np: (n+5)!= (n+3)! * (n+4)* (n+5)
podobnie zrob ze swoimi
6 paź 12:38
aXn: Tutaj chodzi głównie o to, aby poskracać jak najwięcej.
| | n!(n + 1)! | | n(n − 1)!(n + 1)! | |
Np. |
| = |
| |
| | (n − 1)!(n + 2)! | | (n − 1)!(n + 2)(n + 1)! | |
Silnia zawsze ma postać"
n! = n*(n − 1)(n − 2)(n − ...)*1,
np. 5! = 5*4*3*2*1; (n + 2)! = (n + 2)(n + 1)n(n − 1)(n − 2)!, i tak możemy się bawić... tylko
oczywiście trzeba pamiętać, że wtedy za b musi byc podana stosowna liczba, tak aby ci nie
wyszła ujemna silnia
6 paź 12:39
aXn: Nie podasz np. 1 bo nie może być −1!
6 paź 12:41
Aga1.: | n!(n+1)! | | n! | | (n+1)! | |
| = |
| * |
| = |
| (n−1)!(n+2)! | | (n−1)! | | (n+2)! | |
| (n−1)!*n | | (n+1)! | |
| * |
| = |
| (n−1)! | | (n+1)!(n+2) | |
Teraz poskracaj co się da i pytaj czego nie rozumiesz.
6 paź 12:43