Witam bardzo proszę o pomoc z tym bardzo trudnym zadaniem
piter: oblicz objętość bryły powstałej przez obrót osi ox y=1 podzielone √x2−3x+2 gdzie x nalezy
do przedziału [3,4]
6 paź 12:23
6 paź 12:33
Trivial: Zadanie jest proste, a nie trudne... Sprowadza się do policzenia całki z wyrażenia wymiernego.
6 paź 12:35
piter: czyli najpierw liczymy delte z mianownika?
6 paź 12:41
Trivial: tak
6 paź 12:44
piter: pierwiastki wyszły mi 1,2 napisałem mianownik w postaci (x−1)(x−2) i co dalej
6 paź 13:04
tomek: 
?
6 paź 13:38
Krzysiek: rozbijasz ułamek na ułamki proste
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x−2) | | x−1 | | x−2 | |
prawa strona do wspólnego mianownika i wyliczasz A,B
6 paź 14:08
tomek: nie wiem czy dobrze A wyszło mi −1 a B=1
6 paź 14:36
Krzysiek: ok
6 paź 14:39