NWW NWD
kim: Oblicz NWW i NWD liczb (512*27) i (64*243).
oczywiście najoczywistszym rozwiązaniem jest pomnożyć to i potem rozłożyć na czynniki pierwsze,
jednak można to zapisać tak:
x= 29 * 33
y= 26 * 35
i jakoś z tego zrobić rozwiązanie, ale jak?
6 paź 12:22
sushi_gg6397228:
x= 26 * 33 * 23
x= 26 * 33 * 32
do WND wypisujemy tylko jeden raz kolor czerwony
do NWW tylko raz kolor czerwony * wszystkie kolory niebieskie
6 paź 12:36
pigor: ... , np. tak : otóż prawdą jest, że
NWW(x,y) * NWD(x,y)= x*y ,
to tu łatwo znaleźć
| | x | | 26* 23* 33 | |
NWD(x,y)=26*33=64*27, bo |
| = |
| = 26* 33, |
| | y | | 26* 33* 32 | |
| | x*y | |
zaś x*y= 215* 38= 26* 33 * 29* 35 , więc NWW(x,y)= |
| = |
| | NWD{a,b} | |
| | 26* 33*29* 35 | |
= |
| = 29* 35= 512*243 . ... |
| | 26*33 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i ile gdzieś nie kopnąłem się
6 paź 12:46
kim: nie rozumiem. w odpowiedziach jest tak (ale co mi to da jak tego nie rozumiem)
NWW(x, y) = 2935
NWD(x, y) = 2633
6 paź 12:48
inspektor gadzet: NWD to największy wspólny dzielnik czyli największa liczba, która dzieli i jedną i drugą, w jej
skład mogą zatem wchodzić wyłącznie czynniki występujące w podanych liczbach.
Są to 3 "trójki" i 6 "dwójek"
NWW to najmniejsza wspólna wielokrotność musi więc zawierać wszystkie czynniki wchodzące w
skład obu podanych liczb zatem 9 "dwójek" (6 "dwójek" występujących w tej drugiej
automatycznie się "załapało") i 5 "trójek (3 "trójki" występujące w tej pierwszej
automatycznie się "załapało")
25 lis 17:30