liczby i zbiory
kim: Proszę o sprawdzenie:
Wyznacz zbiór wszystkich liczb spełniających równanie:
√x2+2x+1−
√x2−2x+1 = 2.
√x2+2x+1−
√x2−2x+1 = 2.
|x+1|−|x−1| = 2.
| | ⎧ | x+1; x+1≥0 | |
| |x+1|= | ⎩ | −x−1; x+1<0 |
|
| | ⎧ | x−1; x−1≥0 | |
| |x−1|= | ⎩ | −x+1; x−1<0 |
|
| ⎧ | x ∊ (−∞; −1) | |
| ⎩ | −x−1+x−1=2 |
|
sprzeczne
x ∊ ∅
2x=2
x=0
2=2
x ∊ R
Odp: Zbiór wszystkich liczb spełniających to równanie to x ∊ <1; +
∞)
6 paź 11:47
Aga1.: 0 też należy do zbioru rozwiązań.
6 paź 11:51
kim: czyli odp będzie:
Zbiór wszystkich liczb spełniających to równanie to x ∊ <1; +∞) ∪ {0} ?
bo w odpowiedziach z tyłu książki jest tylko x ∊ <1; +∞)...
6 paź 11:58
Piotr:
0 nie nalezy do zbioru rozwiazan.
6 paź 12:00
PuRXUTM: kim mi też wyszło tak jak tobie x∊<1;+∞)
6 paź 12:02
Aga1.: Faktycznie, bo 2x=2⇒x=1, a nie jak napisane 0
6 paź 12:03
kim: @Aga1 oj tam, błąd przy przepisywaniu

dzięki wielkie!
6 paź 12:19